Žalna slovesnost ob smrti kralja Aleksandra leta 1934

V obdobju turbulentnih nacionalističnih gibanj med obema vojnama je vladal kralj Aleksander, ki je po streljanju srbskega radikalca na hrvaške parlamentarce 6. januarja 1929 uvedel diktaturo in kraljevino SHS preimenoval v kraljevino Jugoslavijo. Septembra 1931 so v Jugoslaviji sprejeli novo ustavo, imenovano tudi vsiljena ustava. Leta 1933 so ob njegovem obisku Zagreba hrvaški ustaši nanj načrtovali atentat, ki pa je spodletel.

Atentat je s pomočjo hrvaških ustašev 9. oktobra 1934 v Marseillu izvedel pripadnik makedonskih nacionalistov (VMRO) Vlado Černozemski. V trenutku, ko se je kočija približala trgu pred palačo Borze, se je Černozemski s šopkom cvetja približal kraljevemu avtomobilu, vzkliknil: »Živel kralj!«, odvrgel šopek, potegnil pištolo in večkrat ustrelil v smeri proti kralju.

Po vsej državi so se vrstile žalne slovesnosti. Tudi na Homcu so v dolgem sprevodu od šole do Društvenega doma nesli njegovo podobo s cvetjem in zelenjem.