skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Z mečem in ognjem. Italijanska zasedba Jugoslavije 1941-1943

Virtualna fotografska razstava z naslovom Z ognjem in mečem. Italijanska zasedba Jugoslavije 1941–43 - ob 80. obletnici italijansko-nemškega napada na Jugoslavijo.

Ogled razstave na povezavi http://www.occupazioneitalianajugoslavia41-43.it

Razstava je trenutno na voljo v italijanskem jeziku

Preberi več

Ob 80. obletnici italijansko-nemškega napada na Jugoslavijo so Državni inštitut Ferruccia Parrija (nekdanji Državni inštitut za zgodovino osvobodilnega gibanja v Italiji), Deželni inštitut za zgodovino odporništva in sodobnosti v Furlaniji - Julijski krajini in Oddelek za družbene in politične vede Univerze v Trstu priredili virtualno fotografsko razstavo z naslovom Z ognjem in mečem. Italijanska zasedba Jugoslavije 1941–43, ki bo od 6. aprila 2021 dalje na ogled na spletni strani www.occupazioneitalianajugoslavia41-43.it
Razstava je bila zasnovana v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću ter zavodom Apis Umetnost za pozitivno družbeno spremembo.
Razstava je nastala v sodelovanju z Divulgando srl pod pokroviteljstvom poslanske zbornice in s podporo Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine.
Razstava Z ognjem in mečem je sestavljena iz desetih sekcij, od katerih sta dve dvojni, ter štiriinpetdeset panojev. Na ogled je dvesto fotografij, petindvajset pričevanj in enainosemdeset intervjujev s pomembnimi raziskovalci tega obdobja: Giancarlom Bertuzzijem, Giulio Caccamo, Štefanom Čokom, Marcom Cuzzijem, Costantinom Di Santejem, Filippom Focardijem, Ericom Gobettijem, Federicom Goddijem, Brunellom Mantellijem, Lucianom Monzalijem, Jožetom Pirjevcem, Guidom Rumicijem, Nevenko Troha ter Annamario Vinci. Projekt je vodil Raoul Pupo, nekdanji profesor sodobne zgodovine in zgodovine Julijske krajine na Univerzi v Trstu. Spremna besedila so prispevali Giancarlo Bertuzzi, Štefan Čok, Costantino Di Sante, Filippo Focardi, Brunello Mantelli in Raoul Pupo.
Spremna besedila na panojih so zaradi lažjega ogleda zelo kratka, saj lahko obiskovalci obširneje spoznajo temo v intervjujih (srednja dolžina posnetkov je 90’’). Vsak pano vsebuje enega ali več intervjujev ter serijo fotografij; v številnih primerih so zbrana tudi pričevanja očividcev in nekateri dokumenti.

Razstava je trenutno na voljo v italijanskem jeziku.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Giancarlo Bertuzzi, Štefan Čok, Costantino Di Sante, Filippo Focardi, Brunello Mantelli in Raoul Pupo

Kontaktne osebe

Štefan Čok

Ključne besede

Kraljevina Jugoslavija, ITALIJANSKA OKUPACIJA, NEMŠKA OKUPACIJA, POLITIČNA ZGODOVINA

Datum objave

12.04.2021 11:21

Zadnja sprememba

12.04.2021 14:38

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam