Voščilnice z motivom Božička

Lik Božička so pomagale oblikovati številne kulture, zaokroženo podobo pa mu je dalo krščanstvo. Preberi več
Lik Božička so pomagale oblikovati številne kulture, zaokroženo podobo pa mu je dalo krščanstvo. V njem se skriva mnogo poganskih bitij, nekak splošni božični duh. Predstave o teh bitjih živijo še danes, le da so današnji obiskovalci bolj prijazni in dobrotljivi, kar je posledica krščanstva. Razen v slovenskem nazivu sicer podoba Božička nima s krščanstvom praktično ničesar skupnega. Slovarska definicija slovenskega Božička je: »simbolični starček, ki o božiču obdaruje otroke«. Po razpadu Avstro-ogrske monarhije se na voščilnicah pojavi Božiček v različnih oblekah, sam ali v družbi otrok, živali, snežink, z zvonci in sanmi.

Bojana Medle

BOŽIČ, NOVO LETO, PRAZNIKI, PRAZNOVANJE, RAZGLEDNICE, VOŠČILNICE