Viri in literatura o izbranih županih in prestolnici od leta 1953 do 1961

V poglavju navajam poglavitne vire in literaturo o vsakem županu posebej ter seznam izbranih člankov o dogodkih v slovenski prestolnici v obdobju 1953-1961.

Slikovno gradivo:

- Zgodovinski arhiv Ljubljana, ZAL LJU 342, Fototeka 1859 - 2014.
- Slovanska knjižnica, enota Mestne knjižnice Ljubljana: arhiv Dnevnika, Dela, Rodne grude, revije za Slovence po svetu, internega glasila Gospodarskega razstavišča.

Monografije:

- Anžič, S., Hančič, D., Šenk, T.: Ljubljanski župani skozi čas : 500 let ljubljanskih županov = Ljubljana mayors through time : 500 years of Ljubljana mayors. Ljubljana : Zgodovinski arhiv, 2004.
- Isti: Ljubljanska mestna uprava od prvega župana dalje : 1504-2004 = Ljubljana city administration from the first mayor onwards : 1504-2004.

Bibliografija - Modic:

- Modic, H.: Akvarij : kratko navodilo za gojitev rastlin in živali v akvariju. Ljubljana : Prirodoslovno društvo, 1949.
- Modic, H.: Družbena ureditev SFRJ. Piran-Portorož : Višja pomorska šola, 1970.
- Modic, H.: Temeljni pojmi o državi in pravu. Ljubljana : Višja upravna šola, 1976.
- Pravoznanstvo v sistemu znanosti in filozofije : predavanje na podiplomskem tečaju Pravne fakultete v Ljubljani od 3. do 16. marca 1971. [Ljubljana : Višja upravna šola], 1971.
- Modic, H.: Ali je bil Hans Kelsen novokantovec ali eksistencialist? V: Pravnik : revija za pravno teorijo in prakso, 1978, št. 7-8, str. 313-321.

Bibliografija - Dermastia:

- Dermastia, M.: O komunah v Ljubljani. V: Ljubljanski dnevnik, let. 4, št. 281, 3. 12. 1954, str. 2.
- Več avtorjev: Hišni sveti in družbeno upravljanje stanovanjskih hiš. Ljubljana : Časopisno-založniško podjetje Slovenski poročevalec, 1956.
- M. R.: Marijan Dermastia. V: Delo :glasilo SZDL Slovenije, let. 13, št. 345, 22. 12. 1971, str. 2. (nekrolog)
- Prinčič, J.: Marijan Dermastia - guverner in utrjevalec novih oblik. V: Bančni vestnik : revija za denarništvo in bančništvo, Let. 51, št. 12, dec. 2002, str. 55-56.

Bibliografija - Jenko:

- J. S.: Marjan Jenko. Portret tega tedna. V: Dolenjski list, let. 33, št. 37, 9. 9. 1982, str. 24.

Izbrani članki o Ljubljani 1953-1954:

- Za napredek Ljubljane. V: Ljubljanski dnevnik, let. 3, št. 185, 11. 8. 1953, str. 1-2.
- Sodobna cesta je povezala mesto s Poljem. V: Ljubljanski dnevnik, let. 3, št. 231, 3. 10. 1953, str. 2.
- Ugoden gospodarski razvoj Ljubljane. V: Ljubljanski dnevnik, let. 3, št. 243, 17. 10. 1953, str. 2.
- Iz sredstev mestnega ljudskega posojila že gradijo stanovanjske hiše. V: Ljubljanski dnevnik, let. 3, št. 259, 5. 11. 1953, str. 2.
- Mestni ljudski odbor bo razpravljal o ustanovitvi občin v Ljubljani. V: Ljubljanski dnevnik, let. 3, št. 259, 5. 11. 1953, str. 1.
- Ljubljana gradi moderne palače. V: Ljubljanski dnevnik, let. 3, št. 269, 17. 11. 1953, str. 2.
- Nove investicije za komunalne naprave v Ljubljani. V: Ljubljanski dnevnik, let. 3, št. 303, 28. 12. 1953, str. 1.
- Za 100 milijonov obnovitvenih cestnih del so opravili lansko leto v Ljubljani. V: Ljubljanski dnevnik, let. 4, št. 10, 14. 1. 1954, str. 2.
- Pred zbori volivcev v Ljubljani. Razgovor s predsednikom dr. Helijem Modicem. V: Ljubljanski dnevnik, let. 4, št. 34, 11. 2. 1954.

Izbrani članki o Ljubljani 1954-1959:

- Z gradnjo Gospodarskega razstavišča so že začeli. V: Ljubljanski dnevnik, let. 4, št. 225, 25. 9. 1954, str. 2.
- vr: Ljubljana dobi nova, sodobna javna skladišča. V: Ljubljanski dnevnik, let. 4, št. 251, 26. 10. 1954, str. 3.
- Ljubljana nadaljuje delo za ustanovitev komun. V: Ljubljanski dnevnik, let. 5, št. 11, 14. 1. 1955, str. 1.
- Ljubljana dobi dve veliki skladišči. V: Ljubljanski dnevnik, let. 5, št. 75, 30. 3. 1955, str. 3.
- "Gospodarsko razstavišče" bo pravočasno dograjeno. V: Ljubljanski dnevnik, let. 5, št. 75, 30. 3. 1955, str. 3.
- Hrausky, E.: Ljubljana deset let v svobodi : iz razgovora z dosedanjimi predsedniki Mestnega ljudskega odbora. V: Ljubljanski dnevnik, let. 5, št. 106, 7. 5. 1955.
- E. K. Nova poliklinika v Ljubljani. V: Rodna gruda : revija za Slovence po svetu, let. 4, št. 5, 1957, str. 130.
- Novo ljubljansko plinarno bodo pričeli graditi že jeseni. V: Ljubljanski dnevnik, let. 7, št. 173, 28. 7. 1958, str. 2.
- Za boljše prometne zveze. V: Ljubljanski dnevnik, let. 7, št. 201, 29. 8. 1958, str. 2.
- Pozna, a potrebna otvoritev. Spet nova šola v Ljubljani. V: Ljubljanski dnevnik, let. 7, št. 215, 15. 9. 1958, str. 2.
- Nič več ECŽ ... V: Ljubljanski dnevnik, let. 7, št. 217, 17. 9. 1958, str. 2.
- Osrednja točka: združitev nekaterih občin. Seja obeh zborov OLO Ljubljana. V: Ljubljanski dnevnik, let. 7, št. 283, 6. 12. 1958, str. 3.

Izbrani članki o Ljubljani 1960-1961:

- Tekma s časom. V: Delo : glasilo SZDL Slovenije, let. 2, št. 282, 14.10. 1960, str. 6. (O prenovitvenih delih na Celovški cesti)
- Novi "Lev" na vidiku. V: Delo : glasilo SZDL Slovenije, let. 2, št. 282, 14.10. 1960, str. 6.
- Vozlišče bodo rešili s podvozi. V: Delo : glasilo SZDL Ljubljane, let. 2, št. 316, 18. 11. 1960, str. 2. (o ljubljanskem železniškem vozlu)
- Keršmanc, J.: Sejmi bodo večji. V: Ljubljanski dnevnik, let. 10, št. 268, 18. 11. 1960, str. 3. (o širitvi GR)
- Novo v stari Ljubljani. Brvi čez Ljubljanico. V: Delo : glasilo SZDL Slovenije, let. 2, št. 320, 22. 11. 1960, str. 8.
- Gruden, I.: Prometni vozel z nadvozi. V: Ljubljanski dnevnik, let. 10, št. 272, 19. 11. 1960, str. 3.
- Gruden, I.: Nov Trg revolucije. V: Ljubljanski dnevnik, let. 10, št. 273, 21. 11. 1960, str. 3.
- Sodobne Prule. V: Ljubljanski dnevnik, let. 10, št. 274, 22. 11. 1960, str. 3.
- ev: Novosti nove celovške ceste. V: Ljubljanski dnevnik, let. 10, št. 282, 3. 12. 1960, str. 5.
- Finiš pri grajskem predoru. V: Ljubljanski dnevnik, let. 10, št. 284, 6. 12. 1960, str. 4.
- Stanovanjska izgradnja 3788 novih stanovanj. V: Ljubljanski dnevnik, let. 11, št. 23, 30. 1. 1961, str. V (posebna priloga).
- V. B.: Kaj bo novega v okraju? V: Ljubljanski dnevnik, let. 11, št. 40, 18. 2. 1961, str. 3.
- Jutri prvi dan nove tržnice. V: Ljubljanski dnevnik, let. 11, št. 51, 3. 3. 1961, str. 5.