skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kulturno društvo Prežihov Voranc Jurklošter

Kulturno društvo Prežihov Voranc Jurklošter je bilo uradno registrirano 10. novembra 1960 in od takrat naprej deluje neprekinjeno. Njegovi začetki segajo vsaj še nekaj desetletij nazaj. Po nekaterih virih je bilo kulturno življenje v Jurkloštru prisotno že v obdobju med obema vojnama. 

Preberi več

Znano je, da je med drugo svetovno vojno pri njih deloval pevski zbor pod vodstvom Radovana Gobca. Društvo povezuje ljubiteljske kulturnike na področju krajevne skupnosti Jurklošter. Enkrat so bolj dejavni pevci pevskega zbora, drugič člani igralske zasedbe, danes pa poleg obeh sekcij v društvu delujeta še etno skupina in skupina pevcev ljudskih pesmi. Pri ustvarjanju pomagajo otroški folklorni skupini, prebujajo pa se tudi ljubiteljski literati. Društvo je po pisatelju Prežihovem Vorancu povsem naključno poimenovala Ilica Jančič po vajah gledališke skupine, ker je želela, da ima društvo tudi ime.

Sicer pa društvo aktivno sodeluje z Etno odborom Jureta Krašovca Možnar od njegovega nastanka pred več kot tridesetimi leti, kar je tudi razumljivo, saj so njihovi pevci že vrsto let pred njegovim delovanjem v Jurkloštru in okolici vsako leto pripravili Florjevanje na predvečer godu sv. Florjana, 3. maja,  in to lepo navado ohranili vse do današnjih dni. Na omenjeni večer ena ali celo dve skupini pevcev obišče krajane na domu, da jim zapojejo Florjanovo pesem, ki ima simbolni pomen in zanj prejmejo darove - špeh in jajca. Nekaj let nazaj so se povezali s tamkajšnjimi gasilci, ki pripravijo Florjanovo mašo, da po njej vse prisotne pogostijo s Florjanovimi dobrotami. Po 2. svetovni vojni je bil v Jurkloštru tudi običaj pokopa pusta na pepelnično sredo, ki pa je v devetdesetih letih zamrl. Zadnja leta so ga člani etno skupine znova oživili. Iz pozabe poskušajo iztrgati tudi opravilo in šege ob kožuhanju. Približati ga želijo predvsem mladim, ki tega opravila sploh ne poznajo več in ga na ta način ohraniti za bodoče rodove. Za ohranjanje ljudske pesmi, zlasti pa otroških iger in plesov  skrbi otroška folklorna skupina, ki bogati njihov program, pogosto z na novo odkritim materialom, s čimer se večkrat predstavijo v kraju in izven njega. Člani etno skupine preko predstavnika sodelujejo z zvezo Možnar in Etno odborom Jureta Krašovca ter se dejavno vključujejo v njihove projekte. Zlasti v prikaze Lepo je res na deželi, Poulično dogajanje in v etnografski del parade Pivo in cvetje. Njihovo sodelovanje je nepogrešljivo tudi na vsakoletnem občinskem prikazu starih ljudskih šeg in delovnih opravil. Vredno in potrebno je omeniti, da so bili kar nekajkrat v bogatem obdobju dela Etno odbora odlični gostitelji prikaza starih ljudskih šeg in delovnih opravil občine Laško skupaj s Krajevno skupnostjo Jurklošter.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Urška Knez

Ključne besede

ETNOLOGIJA, LJUDSKI OBIČAJI, KULTURNO ŽIVLJENJE, KULTURNA DEDIŠČINA, KULTURNA ZGODOVINA, DRUŠTVA, kulturna društva

Datum objave

01.12.2016 14:56

Zadnja sprememba

01.12.2016 14:57

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam