skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Trg Žalec postane mesto

29. septembra 1964 je bil Žalec razglašen za mesto. Do takrat je bil Žalec trg, z razglasitvijo pa je postal najmlajše mesto v Sloveniji. Že leta 1960 je Žalec dobil katastrski urad in sodišče prve stopnje, ki je bilo sprva okrajno, od leta 1965 pa občinsko.

Preberi več

Po letu 1974 se je mesto Žalec začelo hitreje razvijati. Sprejet je bil zazidalni načrt za novo mestno jedro, ki je predvideval izgradnjo stanovanjske soseske, veleblagovnico, nov osnovnošolski center, hotel in še marsikaj. V 70-ih letih 20. stoletja so pričeli z obnovo starega dela Žalca, z izgradnjo tržnice in ureditvijo mestnega parka ob njej. Zaradi hitre rasti posameznih naselij in rasti stanovanj so nastajale težave z oskrbo pitne vode, telefonskimi priključki in komunalnim urejanjem stavbnih zemljišč. Zaposleni delavci so letno prispevali enodnevni zaslužek za urejanje komunalnih in vodovodnih storitev. S širjenjem mesta pa se je pokazala tudi potreba po poimenovanju novih ulic in cest. Sredi leta 1980 je skupščina Občine Žalec sprejela odlok o imenovanju ulic mesta Žalec. V mestu je bilo 59 ulic. Že leta 1991 je prišlo do prvega preimenovanja, leta 1993 pa do drugega preimenovanja  in imenovanja novih ulic.

Na razglednici, ki je izšla ob 800- letnici omembe Žalca in prikazuje Žalec iz zraka so vidni nov stadion ob šoli, stanovanjski bloki, hotel, takratna veleblagovnica NAMA in vrtec. Med vrtcem, hotelom in stadionom še ni Doma II. slovenskega tabora, zgrajen je bil leta 1985. Prav tako med veleblagovnico in vrtcem še ni poslovno-stanovanjskega objekta na Mestnem trgu; tega so odprli leta 1990, ter Medobčinske glasbene šole Risto Savin Žalec, ki je bila zgrajena leta 2006. Žalec se od takrat širi proti zahodu, kjer so sedaj poleg stanovanskih blokov tudi raznovrstni trgovski centri.

Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Datum objave

21.12.2018 09:25

Zadnja sprememba

20.12.2018 08:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam