Zemljevid  

Trg Travnik je svoje prvotno ime dobil še v času, ko ni bil del mestnega naselja.

Preberi več
Današnji trg Zmage in pred tem Veliki trg ali Novi trg, je bil še v začetku 19. stoletja porasel s travo in bolj podoben pašniku kot trgu, saj so se po njem prosto pasli konji in krave. V tistem času je bilo sicer že kar nekaj hiš okoli trga in tudi palača grofov Thurn je bila že nekaj stoletij tam, vendar se je tlakovano mesto končalo pri železnih vratih na Raštelu. Še leta 1860 je bil Travnik netlakovan, prekrit samo s peskom, ki se je ob vsakem dežju spremenil v blato.
Prve hiše so okoli Travnika začele rasti že konec 15. stoletja, vendar so bile to kmečke hiše, z dvoriščem, hlevom in skladiščem žita. Zgradili sta jih plemiški družini Thurn in Sembler za svoje kolone. Ko se je mesto začelo širiti iz prvotnega obzidja, so si ob Travniku prebivališča zgradile tudi nekatere druge plemiške in trgovske družine. V 17. stoletju se je hišam pridružila še cerkev sv. Ignacija in Jezuitski kolegij. Tako je trg postal del mestnega območja in pridobil podobo, ki je v veliki meri ohranjena še danes.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Irena Tul

Kontaktne osebe

Irena Tul

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Gorica

Datum objave

26.01.2010 15:16

Zadnja sprememba

19.07.2018 11:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam