Zemljevid

Titov trg je eden najlepših in najskladnejših mestnih trgov na nekdanjem beneškem ozemlju. Dokončno se je izoblikoval v drugi polovici 15. stoletja. Pomembni arhitekturni spomeniki, ki ga obkrožajo so Pretorska palača, Loža, stolnica, Armeria in Foresteria. (Vir: Koper: turistčni vodnik po mestu in okolici, Koper, 1988)

Preberi več
Osrednji koprski trg se prvič pojavlja v virih pod imenom plathea comunis in plathea comunitatis. Na Finijevem zemljevidu iz leta 1616 se pojavlja zgolj z imenom Trg. V avstrijskem katastru je imenovan po avstrijskem mestu Leipzig, po kraju kjer so bile Napoleonove čete poražene. Del Titovega trga med stolnico in škofijskim dvorcem se je v tistem času imenoval Piazza del Duomo. Leta 1905 izide zgodovinski vodnik po Kopru, v katerem je trg imenovan Piazza del Duomo.V tridesetih letih 20. stoletja trg preimenujejo v Piazza Roma. Na Titov rojstni dan leta 1946 je bila dana pobuda, da bi se trg imenoval Trg maršala Tita. Nekaj let kasneje postane Trg revolucije. Leta 1956 je osrednji trg ponovno preimenovan, po maršalu Titu, v Titov trg in Trg Brolo je preimenovan v Trg revolucije. Po mnenju zgodovinarke Vlaste Beltram se je trg imenoval po Titu šele leta 1956, ko je Koper pripadel Jugoslaviji.  Z osamosvojitvijo Slovenije je ohranil ime Titov trg. Koprski staroselci so ga vedno poimenovali Pi?ssa kot je bilo v rabi za osrednje trge po mestih Beneške republike. (Vir: La Citt?: foglio della comunit? italiana di Capodistria 13(26)2008)

Laura Chersicola

Koper, MESTNI TRGI