skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

SVOBODI IN MIRU- Poljana_70 LET_1945-2015

KFD 119/2015 & 120/2015_16. MAJ 2015 Preberi več
Obeleževanje sleherne bitke ali vojne, kamor spada tudi obhajanje sedemdesetletnice zadnje bitke po uradnem koncu II. svetovne vojne na evropskih tleh, ki je potekala na Poljani pri Prevaljah, porodi vprašanja. To je lahko svobodi in miru na čast svetobolje nad krutostjo življenja, lahko je objokovanje napačno izbranih odločitev ali pa spoštovanje različnosti in krepitev ideje miru in sožitja ter plemenitenje spomina kot opomina.
Na Poljani ne gre za zanikanje ali zastiranje zgodovinskega spomina, ampak za nadgraditev ideje življenja v sožitju in svobodi kot medsebojnega spoštovanja miru. Filozofska podlaga za celoten sklop pa je v besedilu naše himne (… Žive naj vsi narodi/ki hrepene dočakat' dan/da koder sonce hodi/prepir iz sveta bo pregnan/da rojak/prost bo vsak/ne vrag, le sosed bo mejak!) … Grafično sem obletnico odel v povez in očrt sedemdeset raznobarvnih trakov, označevalcev različnih človekovih/človeških načinov življenja in ustvarjanja. Vzpenjajoča se ptica z vejico življenja v kljunu simbolizira večno človeško željo po ustvarjalnem sodelovanju in varnosti ter svobodi in  miru in hkrati je začrtana v obliki črke  »V« kot spomin na znamenito gesto Winstona Churchilla. Marsikdo vzpenjajočo se ptico zmotno zamenjuje za prikaz krščanskega »svetega duha«. Slogan SVOBODI IN MIRU je zapisan v jezikih držav, članic organizacije OVSE. Poleg filatelističnega kompleta je bila ob zahodnem zaključku Parka svobode in miru na Poljani odkrita označevalna spominska plošča (avtor B. Bončina).

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Borut Bončina

Ključne besede

FILATELIJA

Datum objave

31.12.2015 10:42

Zadnja sprememba

31.12.2015 11:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam