skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Stari predmeti v očeh umetnika

Zbirka risb orodja in pripomočkov žirovskega umetnika Martina Enika.

Preberi več

Kmečko orodje ter pripomočki kažejo, kako je kmečki človek obdeloval zemljo,  redil živino ter gospodaril na svojem domu. Predmete lahko razdelimo v naslednje kategorije: obdelava lesa, poljedelstvo in živinoreja, gospodinjstvo, svetila, kovaštvo, sedlarstvo, čevljarstvo in obdelava lesa. Pri njihovi izdelavi in popravilu so sodelovali kovači, čevljarji, sedlarji, krojači, mizarji in drugi.

Veliko desetletij se življenje in delo na kmečkih gospodarstvih ni bistveno spreminjalo. Kmetije so bile bolj ali manj samooskrbne. Večje spremembe so se pojavile šele v prvem desetletju po drugi svetovni vojni. Spremenjen družbeni red je prinesel tudi tehnični napredek na kmetije in veliko predmetov in orodij je počasi prešlo iz uporabe oziroma  jih je nadomestila naprednejša različica. Prav je, da mlajši rodovi in zanamci poznajo ta del naše snovne kulturne dediščine, saj v njej koreninijo številne ideje, spoznanja in modeli sodobnega prehranjevanja, oblačilnega videza, bivalne kulture, medosebnih odnosov in povezovanja na različnih področjih človeške ustvarjalnosti. Iskanje vezi med preteklostjo in sodobnostjo omogoča odkrivanje novih oblik za bodočnost.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Ana Marija Miklavčič, Saša Ambrožič

Kontaktne osebe

Saša Ambrožič

Ključne besede

RISBE, kmečko orodje, orodje, KUHINJSKI PRIPOMOČKI, čevljarstvo, MIZARSTVO, SEDLARSTVO, KOVAŠTVO

Datum objave

14.05.2020 09:13

Zadnja sprememba

14.05.2020 08:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam