Stanovanjske hiše v Gradišču

Opisi hiš so različno dolgi. V uvodu vsakega opisa so podani najprej osnovni podatki o hiši; letnice v oklepajih pomenijo leto arhivskega ali ustnega vira. Nato sledi zgodovinski oris hiše od 70. let 18. stoletja, pri Mlinu v vrbah celo od leta 1596, do današnjih dni, s poudarkom na njenih lastnikih, stanovalcih in dejavnostih, s katerimi so se preživljali. Večina starejših podatkov izvira iz matičnih knjig, statusov animarum in popisov prebivalstva, mlajši pa iz ustnega izročila. Zaradi precejšnje umrljivosti otrok v preteklosti se v nekaterih družinah njihova imena ponavljajo. Arhivske vire in spomine domačinov dopolnjujejo ohranjeni stari načrti hiš in pomožnih stavb domačih gradbenih mojstrov ter dragocene fotografije iz družinskih albumov, pa tudi sodobne fotografije hiš.