Srečko Kosovel

Srečko Kosovel se je rodil 18. marca 1904 v Sežani.V družini Antona Kosovela in Katarine Stres je bilo pet otrok: Stano, Tončka, Karmela, Anica ter najmlajši Srečko. Katarina Stres, pesnikova mati, je bila iz Sužida pri Kobaridu. V mladosti je bila družabnica in spremljevalka gospe iz plemiške družine Scaramangá iz Trsta. Oče Anton Kosovel iz Črnič na Vipavskem je bil učitelj, ki je najprej poučeval v Šempasu in v Dutovljah, zatem pa dvanajst let kot nadučitelj v Sežani. Očeta so leta 1905 iz  političnih razlogov kazensko premestili v Pliskovico na Krasu. Družina se je od tam leta 1908 preselila v Tomaj, kjer je Anton Kosovel poučeval vse do upokojitve leta 1924. V Tomaju je Anton Kosovel zgradil družinsko hišo, danes znano kot Kosovelova domačija.