skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Spomeniki NOB na Ormoškem

V desetletjih po drugi svetovni vojni je, enako kakor drugod po Sloveniji, tudi na ormoškem območju zraslo precej spominskih obeležij, ki so povezana s spomini na vojni čas in trpljenje  med letoma 1941 in 1945. Posvečena so spominu na dogodke in osebnosti iz tega časa, so zahvala padlim in opomin živim.

Največkrat so jih postavljale Zveze borcev in udeležencev NOB, občine oz. država, delovne organizacije ter društva. Ko pa je pričel spomin na vojno trpljenje počasi bledeti, so tudi spomeniki marsikje bili pozabljeni in opuščeni. Nekatere so prestavili na novo lokacijo ali jih odstranili; nekatere so prenesli v depoje, drugi so bili dokončno uničeni. Zgovoren je tudi podatek, da so bili le redki spomeniki z občinskimi odloki razglašeni za kulturni spomenik lokalnega pomena.

V samostojni Sloveniji so po letu 1991 ponekod postavili skupna spominska obeležja vsem žrtvam prve in druge svetovne vojne; na ormoškem območju takšno obeležje stoji pri Svetem Tomažu.

V pričujoči digitalni zbirki predstavljamo vse pomembnejše spomenike in obeležja v treh občinah na ormoškem območju: Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

NOB, Javni spomeniki

Datum objave

28.12.2018 13:28

Zadnja sprememba

28.12.2018 13:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam