skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Šmartno pri Litiji

ODKRITJE SPOMENIKA V SVETOVNI VOJNI PADLIM VOJAKOM

V nedeljo, 16. oktobra smo imeli v Šmartnem lepo slovesnost, namreč blagoslovitev grobnice in prenos ostankov naših bivših dušnih pastirjev dekana Burgerja in Rusa ter blagoslovitev in odkritje spomenika padlim vojnim žrtvam. Na pokopališču se je zbralo nad 2000 ljudi. Navzoči so bili tudi rezervni oficirji v uniformah.

Preberi več

Grobnica se nahaja v pokopališki kapeli. Izdelal jo je zidarski mojster Jaka Konjar. Spominske plošče je izdelala kamnoseška tvrdka Feliks Toman iz Ljubljane. Na njej so imena vseh v Šmartnem umrlih duhovnikov, kolikor se je dalo izvedeti iz knjig, da to tukaj umrli.

Spominska govora duhovnikom in padlim vojakom je imel gospod dekan Gornik, prvega o zaslugah naših bivših duhovnikov, ki so umrli v naši fari, drugega pa o vojnih žrtvah. Tukajšnji pevski zbor je zapel tri primerne pesmi, med njimi »Oj Doberdob«, ki je iz marsikaterih oči privabila solze…

Slovenski narod, 18. oktober 1938

Domoljub, 19. oktober 1938

Cerkvena kronika Župnije Šmartno pri Litiji 1895 - 1940

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sonja Perme

Ključne besede

SPOMENIKI, prva svetovna vojna

Datum objave

19.12.2017 11:50

Zadnja sprememba

22.12.2017 11:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam