Slovensko bralno društvo Litija

Iz litijske podružnice CMD je leta 1885 vzniknilo bralno društvo, kasneje čitalnica, danes litijska knjižnica. Preberi več

Knjižnico bralnega društva je nasledila knjižnica sokolskegadruštva. Pred 2. svetovno vojno je bila knjižničarska dejavnost organizirana vokviru litijske Svobode, od leta 1936 do 1941 pa v okviru Delavsko kulturnegadruštva Vzajemnost.

Po vojni je delo v novo ustanovljeni Ljudski knjižnicipotekalo amatersko. Leta 1961 je bil sprejet prvi Zakon o knjižničarstvu.Takrat se je pričel organiziran razvoj knjižničarstva v litijski občini. Ljudskaknjižnica se je leta 1966 preimenovala v Matično knjižnico Litija in s temprevzela naloge za nadaljnji razvoj knjižničarstva v celotni občini.

Knjižnica Litija od leta 2004 deluje kot samostojni javnizavod.

Andreja Štuhec