Cetin Čufar, Slavka, življenje in delo

Slavka Cetin Čufar je rojena 30.3.1938 v majhni vasici Mrše v Brkinih, v številni družini, pri Šimonovih. Njeno otroštvo sega v čas 2. sv. vojne. Po končani osnovni šoli v Slivju, Občina Hrpelje-Kozina, je ostala na kmetiji, nato je odšla s trebuhom za kruhom v Bazovico pri Trstu (Italija). Tam je spoznala moža in odtlej živi v Bazovici pri Trstu. Sodelovala je pri Folklorna skupina Brkini s pripovedjo o starih navadah, običajih, oblačilih, s pisanjem scenarijev za celovečerne igre, s pesmijo in plesom. Leta 2009 ji je društvo ob desetletnici delovanja izdalo knjigo Brkinske stezice. Piše pesmi in zgodbe, je članica ŠK Zgodbarnica. Ljubiteljsko se ukvarja s poslikavo na steklo, kamen in druge predmete. V Knjižnici Kozina in tudi drugod je razstavljala svoja dela in fotografije svoje družine, ki jih predstavljamo v tej zbirki (fotografije od 19. st. do današnjih dni.)

Slavka je Brkinom posvetila pesem:

Brćini