Zemljevid

Rusa je štirinoga živalska maska, s katero so nekoč skušali vplivati na plodnost in zdravje pri konjih in drugi živini. Pojavlja se po vsej Sloveniji, zlasti pa na območju Ptujskega in Dravskega polja ter Slovenskih goric in Haloz.

Preberi več
Za ruso ali gambelo sta potrebna dva fanta, ki si na ramena nadeneta okoli dva metra dolgo leseno ogrodje, pokrito s plahto segajočo do tal, da se vidijo le noge, ponavadi obito s ščetinastim krznom. Sprednji fant drži skozi odprtino plahte živalsko (leseno) glavo z ušesi, očmi in premikajočim gobcem, v katerem je rdeč jezik. Zadnji s pomočjo vrvi premika rep, pod katerim visijo napihnjeni svinjski mehurji, ki predstavljajo prašnike. Na rusi ponavadi sedi faček, lutka iz cunj. V Halozah in Slovenskih goricah poznajo tudi dvonoge ruse, ki ji pravijo mala rusa. Nosi jo en sam fant.

Rusa nastopa sama ali pa jo vodi gonjač ali porta. Oblečen je v stare hlače, jopič, telovnik, delovni plašč ali pajaca in obut v visoke čevlje ali gumijaste škornje. V roki drži bič. Nekateri imajo obraz zakrit z masko. Zraven hodi še pobirač ali poberač, ki si obraz navadno pobarva, včasih pa si nadene plastično masko ali očala z nosom. S sabo nosi košaro ali koš na hrbtu za zbiranje darov. Skupina obiskuje hiše v domačem kraju, nastopa pa tudi pustnih sprevodih. Svoj prihod že na cesti napovejo z glasnim vpitjem. Razposajena žival se nerodno ziblje po cesti, hlasta z glavo zdaj na to, zdaj na ono stran, brca z zadnjimi nogami, se zaletava v ljudi ali se mimogrede zvrne. Gonjač se na žival huduje, vihti bič in jo goni od hiše do hiše. Ima jo na prodaj, zato je povsod veliko barantanja, a kupčija se pri vsaki hiši razdre. Domači jih povsod radi sprejmejo in pogostijo.

etnologija

Partnerji