skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Legenda pravi, da je bilo nekoč v kotlini, kjer danes leži trg Vransko, jezero ob katerem so živele vrane. Po osušitvi jezera je na tem mestu zraslo naselje, ki so ga poimenovali po njegovih prebivalkah. A ne le mesto, tudi osrednji pustni liki Vranskega, generali Vranarji so dobili ime po pernatih prebivalkah jezera. Preberi več
Pustno dogajanje na Vranskem se torej močno naslanja na lokalno identiteto, ki sestoji iz njihove legende pa tudi iz njihove kulturno-politične zgodovine. Generali Vranarji so namreč odeti v vojaške uniforme iz različnih političnih obdobijv katerih so prebivali Vranščani.Tako lahko glede na pozicijo in čin srečamo generala iz obdobja Napoleona in Ilirskih provinc, Franca Jožefa in Avsto-Ogrske, ter uniforme Tita in njegove Jugoslovanske ljudske armade.
Generali Vranarji, po prevzemu oblasti od vranskega župana, »poveljujejo« celotnemu pustnemu dogajanju, ki svoj vrhunec doseže na velikem pustnem karnevalu, ki poteka po ulicah Vranskega. V svoji skoraj polstoletni tradiciji Vranski pust še vedno ostaja ena od  osrednjih lokalnih prireditev, ki vsako leto poskrbi za družbeno-kritično šegavost, sproščeno zabavo in nasmejane obraze udeležencev karnevala.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

etnologija

Kontaktne osebe

Srečko Maček

Ključne besede

pust, PUSTNI OBIČAJI

Datum objave

04.02.2015 09:12

Zadnja sprememba

06.02.2015 14:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam