Zemljevid  

Prostovoljna požarna bramba v Šmarju pri Jelšah leta 1880

V sedemdesetih letih 19. stoletja je nastala potreba po ustanavljanju prostovoljnih požarnih bramb v mestih in trgih. Leta 1880 je bila požarna bramba ustanovljena tudi v Šmarju pri Jelšah, eden izmed najpomembnejših vlagateljev pri ustanovitvi je bil Franc Skaza. Ustanovitelj požarne brambe in prvi načelnik je bil Leopold Fiegelmüller, ki je bil tega leta v Šmarju župan, bil je lastnik gradu Žusem. Ob ustanovitvi se je požarna bramba v Šmarju imenovala »Freiwillige Feuerwehr St. Marein bei Erlachstein«.

 

Preberi več

Iz nemškega poveljstva je prešla leta 1900, ko je bil izvoljen za župana odvetnik dr. Franc Jurtela. Na občini in v pisarni je začel uradovati v slovenskem jeziku, prav tako je to zahteval od Požarne brambe, sicer od občine ne bi dobila nobene podpore. Na izrednem občnem zboru so gasilci odklonili slovensko povelje, zato je požarna bramba prenehala delovati. V trški občini je delovalo 6 plačanih gasilcev vse do leta 1905, ko je mesto župana zasedel Franc Ferlinc, ki je na novo ustanovil požarno brambo.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Mateja Žagar

Kontaktne osebe

Mateja Žagar

Ključne besede

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Datum objave

18.01.2019 12:15

Zadnja sprememba

20.12.2018 14:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam