skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pisateljeva vdova in Vorančeva spominska soba pri Prežihu

Pri Prežihu v novi hiši, ki sta jo dobila Voranc in njegova žena Marija po drugi svetovni vojni v dosmrtno uživanje, je pisateljeva vdova ohranila Vorančevo delovno sobo s pisalno mizo in pisalnim strojem. Nekaj zastekljenih knjižnih omar so zapolnjevali pretežno avtorski izvodi slovenskih izdaj Prežihovih del in njihovih prevodov v tuje jezike. Prave osebne knjižnice, ki bi izpričevala pisateljev okus in literarne vzornike, si Voranc po petnajstih letih prisilnega bivanja po več evropskih prestolnicah, po italijanskem in nemškem zaporu ter koncentracijskih taboriščih Sachsenhausen in Mauthausen v nekaj povojnih letih ni utegnil ustvariti. V vitrinah je Kuharjeva razstavila nekatere pisateljeve osebne predmete, posmrtno masko in nekaj rokopisov. Na stene je obesila oljno podobo Vorančeve matere, nekaj fotografij vseh članov Kuharjeve družine in nekaj priznanj Vorancu. Obiskovalce je prisrčno sprejemala, jim pripovedovala o življenju in delu pokojnega moža, želela pa je, da bi dobili več poglobljenih splošnejših informacij.
O svojih težavah in željah je marca 1975 potožila podpredsedniku Zveze kulturnih organizacij Slovenije pisatelju Milošu Mikelnu in tajništvo zveze je še isti mesec sklenilo obnoviti večletne napore ravenskih kulturnih delavcev in občinske skupščine za ureditev Prežihovega muzeja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Janez Mrdavšič

Spletni naslov

https://www.kpm.si

Ključne besede

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, spominska hiša, SLOVENSKI PISATELJI, MUZEJI, MUZEJSKI PREDMETI, MUZEJSKE ZBIRKE

Datum objave

28.04.2020 10:24

Zadnja sprememba

28.04.2020 10:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam