skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Preteklost na našem pragu

Zbirka predmetov, ki ohranja dragocen spomin na življenje in delo naših prednikov.

Preberi več

Okolje, v katerem živimo, je bogato tako po svojih naravnih, še neokrnjenih danostih, kot tudi po kulturno-zgodovinskem utripu, ki je še v današnjem času pustilo pečat med prebivalci primskovških vasic.

Tako prijetne manjše domačije kot tudi večje, modernejše kmetije hranijo zaklade preteklosti, ki lahko pripovedujejo zgodbe o življenju naših prednikov. Skrite so v bolj ali manj ohranjenih vsakdanjih predmetih, pohištvu, kmečkem in gospodinjskem orodju, dodatkih k stavbam in drugih številnih uporabnih predmetih, v sami arhitekturi in vsemu, kar je osmišljalo vsakdan ali praznik našega prednika.

Da bi ohranjali vez s preteklimi časi in oživljali spomin na ljudi, ki so na našem območju živeli, delali in ustvarjali, smo se v Etnološkem društvu Jurija Humarja Primskovo odločili, da v sodelovanju s Knjižnico Litija, ki tudi spodbuja ohranjanje, popisovanje in popularizacijo lokalne dediščine, pripravimo začetno etnološko zbirko in jo predstavimo v digitalni obliki na spletni strani Kamra. Zbirka, ki vsebuje fotografije in opise predmetov, bo nadgradila tudi rastočo knjigo Primskovo.

Na začetku našega projekta  smo obiskali le nekaj domačij. Prijazni domačini, naši sokrajani, so bili pripravljeni pokazati predmete. Dovolili so, da smo jih fotografirali, obenem pa so se spominjali in pripovedovali o časih njihovih staršev, dedkov in babic. Iz izbranih fotografij smo sestavili prvo zbirko.

S tem se je začela naša pot raziskovanja, slikovnega urejanja ter ohranjanja krajevne kulturne dediščine. Uspešni bomo, če jo boste sprejeli in spoznali, še bolj pa, če jo bomo s skupnimi močmi kasneje nadgrajevali in dopolnjevali.

Marinka Vidgaj

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Marinka Vidgaj in Andreja Štuhec

Kontaktne osebe

Andreja Štuhec

Datum objave

26.03.2019 09:49

Zadnja sprememba

26.03.2019 09:54

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam