skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pretekla podoba kraja Beltinci

Če bi lahko časovni trak vsaj za kakšen dan zavrteli nazaj in bi se zbudili v Beltincih, kakšna podoba kraja bi se odstrla pred nami? Je sedanji urbani izgled primerljiv s preteklim? Poglej, tam je cerkev sv. Ladislava, pa malo naprej mogočna graščina in druge pomembne zgradbe, kulturni in sakralni spomeniki. A je tisto sinagoga? Ja, res je sinagoga ... Pa tisto tam in kdo pleše? ... Glede na to, da z določene točke vidimo le del nekega kraja in njegove posebnosti, je tako oblikovana tudi ta pretekla podoba kraja.

Preberi več

Kraj Beltinci, ki se razprostira na regionalni cesti Murska Sobota – Lendava, se prvič omenja kot Belethfalua leta 1322. Hkrati je tudi središče Občine Beltinci, ki poleg Beltincev obsega še 7 naselij: Bratonci, Dokležovje, Gančani, Ižakovci, Lipa, Lipovci in Melinci.

V preteklosti so bili Beltinci stoletja upravno in gospodarsko središče okolice, predvsem po zaslugi grofije, ki je imela sedež v beltinskem gradu. Krajani so se naseljevali predvsem ob glavni prometni povezavi, torej v bližini beltinskega gradu, cerkve, veleposestev in ostalih pomembnih objektov. Pomemben datum za Beltince je vsekakor 30. oktober 1817, ko je kraj dobil tudi trške pravice in s  tem sejemske privilegije.

Skozi zgodovino so bile zgrajene številne pomembne stavbe, ki so bile namenjene za koristno uporabnost širše skupnosti in nekaj teh, vključno z drugimi znamenitostmi, po katerih so Beltince znani še dandanes, so predstavljene v zbirki Pretekla podoba kraja Beltinci. Tako se na eni strani odstira pogled na življenje preprostega ljudstva in drugi na kulturne spomenike ter seveda na gospodo, ki je pomembno prispevala k sooblikovanju podobe Beltincev.

 

Literatura:

Šraj, P. Beltinci: 1322-1993. Beltinci: Občina, 1995

Šraj, P. Böltinci inda = Beltinci danes. Beltinci: ZTK, 2015

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

Prekmurje, krajevna zgodovina

Datum objave

02.10.2017 12:00

Zadnja sprememba

19.01.2019 17:00

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam