skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Premični zbirki v Pišecah in Cerkljah ob Krki

Vlogo povezovalca občank in občanov knjižnica dokazuje s svojima dislociranima enotama v Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki in Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece. 

Kolekciji premičnih zbirk sta za otroke priročen in prijeten prostor za branje, ustvarjanje, učenje in druženje, odraslim pa pestra paleta gradiva za širjenje obzorij, znanja in védenja ter prostor za klepet ob izbranih knjigah. 

Preberi več

Kolekcija premične zbirke v Pišecah

Knjižnica Brežice je prvo kolekcijo premične zbirke postavila leta 1981 v novozgrajenem večnamenskem domu v Pišecah. Prva knjižničarka je bila Antonija Zaniuk. Knjižnica je bila v začetku odprta enkrat tedensko eno uro. V poročilu knjižnice za leto 1983 lahko preberemo, da so krajani Pišec, ki so bili prikrajšani za mnogo stvari in jim je knjiga pomenila kulturni stik s svetom, knjižnico dobro sprejeli in jo radi obiskovali (Poročilo o delu knjižnice od 1. 1. do 30. 11. 1983). Sčasoma so se knjigam brežiške knjižnice pridružile še knjige šolske knjižnice, ker je zanje primanjkovalo prostora v stari šolski zgradbi.

Ko so Pišece leta 2002 dobile novo šolo, so se v novem prostoru v prvem nadstropju, kjer je hkrati tudi učilnica za slovenščino, šolskim knjigam pridružile še knjige iz brežiške knjižnice. Od takrat je oddelek Knjižnice Brežice tesno povezan s šolsko knjižnico Osnovne šole Maksa Pleteršnika Pišece (Zlobec, 2006).

Rut Zlobec, nekdanja knjižničarka in profesorica slovenščine, v svojem prispevku v zborniku Po desetletjih rasti razcvet (2006) opisuje živahno dogajanje med knjižnimi policami:

»Slikanice se najboljše počutijo kar v razredu, med učenci 1. in 2. razreda. Četrtošolci kar težko dajo iz rok poučne knjige za otroke. Starejši učenci pa s knjigami in njihovimi avtorji živijo med poukom slovenščine, ki poteka kar v knjižnici, tako da ni časa, da bi se na knjigah nabiral prah že zato, ker se med odmori knjižnica hitro spremeni v skrivališče ali "dvorano skrivnosti".«

Knjižnica Brežice je 10. oktobra 2013 slavnostno uvedla avtomatizirano izposojo (Knjižnica Brežice, 2016). Marjanca Ogorevc, predsednica Kulturnega društva Pleteršnikova domačija Pišece, je o pomembnosti pridobitve knjižnice v Pišecah  tako razmišljala: »S tem smo danes postali bogatejši. Zdaj imamo še sodobnejšo knjižnico. Knjižnica je zaklad, dokumentacija preteklosti, vabljiva je za umne glave.« (Luzar, 2013)

Oddelek v Pišecah je odprt vsak četrtek od 13. do 17. ure, z izjemo šolskih počitnic.

Kolekcija premične zbirke v Cerkljah ob Krki

Knjižnica v Cerkljah ob Krki deluje v prostorih Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki. Oddelek na pobudo takratnega poveljnika deluje že od leta 1992. Takrat je brežiška knjižnica s skoraj 500 leposlovnimi deli dopolnila zbirko gradiva Učnega centra Slovenske vojske. Knjižnično gradivo je v prostoru nekdanje vojaške strokovne knjižnice pripadnikom Slovenske vojske in zaposlenim v Vojašnici do leta 1995 izposojal zaposleni Učnega centra (Daničič, 2006).

Knjižničar brežiške knjižnice je začel knjižnično dejavnost v prostorih Vojašnice opravljati leta 1997. Oddelek je ponovno zaživel v začetku leta 1998 z vključitvijo v računalniški knjižnični sistem COBISS (Daničič, 2006). Direktorica mag. Tea Bemkoč je izpostavila posebnost knjižnice v vojašnici: »Omeniti moram, da smo menda edina knjižnica v Sloveniji, ki je del svojega knjižnega gradiva posodila kaki vojašnici.« (Sečen, 1999)

V vojašnici je bilo na voljo nekaj manj kot 1.100 enot knjičnega gradiva, ki jih je do avgusta leta 2003 uporabnikom izposojal strokovni delavec Knjižnice Brežice. Zaradi reorganizacije v Slovenski vojski je oddelek začasno prenehal z aktivnim delovanjem.

Od 4. novembra 2004, ko je vojašnica odprla vrata javnosti, imajo dostop do knjižničnega gradiva tudi krajani Cerkelj ob Krki in okolice (Daničič, 2006).

Konec leta 2005 je bil prostor kolekcije premične zbirke v vojašnici v Cerkljah ob Krki obnovljen in dodatno opremljen oziroma posodobljen (Poslovno poročilo Knjižnice Brežice za leto 2006).

Nekdanji poveljnik Letalske baze Cerklje ob Krki major Cvetko Daničič je ob 60. obletnici brežiške knjižnice pomembnost knjižnice v Vojašnici pospremil z besedami:

»Letos smo dosegli prvo mesto pri ocenjevanju vojašnic v SV, pri čemer ima tudi knjižnica velik delež, na kar smo izredno ponosni. S skupnimi močmi smo dosegli, da je postala knjižnica nepogrešljivi del življenja naše vojašnice.«. (Daničič, 2006)

24. aprila 2014 je knjižnica v Cerkljah ob Krki razširila svoje prostore. S preureditvijo nekdanje Rusjanove sobe v Mavrično sobo je bil ustvarjen prostor za branje, ustvarjanje in druženje. Mavrična soba odpira vrata še bogatejšim virom znanja in modrosti ter dokazuje, da je lahko med knjižnico in vojašnico veliko skupnega (Knjižnica Brežice, 2016).

Zbirka danes obsega knjižno gradivo, serijske publikacije, neknjižno gradivo in zbirko knjig, ki pripadajo Vojašnici. Na voljo je tudi računalniško mesto za uporabnike in dostop do svetovnega spleta.

Oddelek v Cerkljah ob Krki je odprt vsak četrtek od 12. do 17. ure.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

kultura

Avtor besedila

Sabina Stanič, Mateja Kus

Kontaktne osebe

Sabina Stanič

Datum objave

25.01.2021 06:40

Zadnja sprememba

27.01.2021 15:38

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam