skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pozdrav od Sv. Križa pri Rogaški Slatini

Sveti Križ leži jugozahodno od središča Rogaške Slatine. Po njem so prvotno tudi določali geografsko lego zdravilnih vrelcev in poimenovali vodo kot »svetokriško«.

Preberi več

Pred letom 1680 so v tej farni vasi vodili promet z zdravilno vodo in sprejemali prve slatinske goste, kar je razvidno iz župnijske kronike. V arhivu nadžupnije sv. Križa je zabeleženo, da je veliko domačinov dočakalo starost 100 let, kar so pripisali vsakodnevnemu pitju slatine.

Prvotna (romanska) svetokriška župnijska cerkev (prvič omenjena leta 1304) je bila leta 1862 porušena, od njene opreme so se žal ohranile zgolj orgle in monštranca. V naslednjih letih 1863 - 1866 je Luigi Madile po načrtih graškega inženirja J. Schöbla zgradili novo, neoromansko cerkev, ki stoji še danes. Cerkev so opremili z orglami mariborskega mojstra Brandla. Poslikala sta jo domači slikar Košak ter Markovič s Koroške. Oltar je delo kamnoseka Peyerja iz Maribora ter mizarja Irsika in kiparja Neuböcka iz Gradca.

Povzeto po: Režek, 1964; Vardjan, 2004.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Maja Mohorič

Kontaktne osebe

Maja Mohorič

Ključne besede

stare razglednice, župnijske fare, CERKVE, ZDRAVILIŠČA

Datum objave

21.09.2020 06:13

Zadnja sprememba

23.09.2020 11:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam