Podgrad je naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Podgrad je naselje v občini Ilirska Bistrica, ki leži v v jugovzhodnem delu Podgrajskega podolja. Sestavljata ga stari, gosteje pozidani del na pobočjih flišnate vzpetine Grmada in apnenčaste vzpetine Stari grad, na kateri stojijo razvaline Novega gradu iz 13. stoletja, ter novejši, nižje ležeči del naselja ob cesti Reka - Trst.

Do prve svetovne vojne je bil Podgrad upravno in kulturno središče s sodiščem in davčno upravo. Pomembno vlogo pri razvoju kraja je imel deželni poslanec in podgrajski župan Slavoj Jenko, ki leta 1885 ustanovi gospodarsko zadrugo, 1894 posojilnico in hranilnico, ter razširil delovanje Bralnega društva. On je dal pobudo za gradnjo Narodnega doma, katerega so odprli 1905 leta. V kraju sta župinjska cerkev sv. Cirila in Metoda, zgrajena v historičnem slogu leta 1910, ter starejša podružnica sv. Jakoba (leto 1645).

Po razpadu Avstro-Ogrske je sledilo dvajsetletno obdobje italijanskega fašističnega raznarodovanja.

geografija