skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pleteršnikova domačija

Po Pleteršnikovi smrti se je v njegovi rojstni hiši zvrstilo več gospodarjev, dokler je ni zapustil še zadnji, Marjan Hočevar iz Ljubljane. Osamljena hiša z bogato in dragoceno vsebino je začela propadati. Opustelo in propadajočo stavbo je uspelo domačinom, vaščanom Pišec in okolice, z veliko mero iznajdljivosti in truda v celoti obnoviti in ji dati takšno vsebino, na katero so sedaj lahko ponosni. In z njimi tudi vsa Slovenija.

V njej je danes Pleteršnikov muzej, ki ga vodi Martin Dušič iz Društva Pleteršnikova domačija Pišece. Danes so tri sobe v hiši opremljene s pohištvom in z osebnimi predmeti Maksa Pleteršnika, največ pa je njegovih knjig. 

Preberi več

V letih 1993 in 1994 je bila Pleteršnikova domačija temeljito obnovljena in preurejena v muzej. Ob odprtju leta 1994 je bila na ogled postavljena stalna razstava originalnih predmetov, knjig in pohištva. 

V njegovi rojstni hiši je razstavni prostor že veža, tako da je obiskovalec takoj postavljen v Pleteršnikov čas. V veži se nahaja nizka omarica z marmornato ploščo, porcelanastim umivalnikom in vrčem. Potem je tu še mizica z ogledalom in steklena vitrina, v kateri je razstavljen njegov slovar.

V naslednji sobi so na ogled postavljeni predmeti iz njegove delovne sobe (pisarne). Tu stoji Pleteršnikova pisalna miza, na steni nad njo pa visi njegov portret. Poleg mize je v prostoru še baročna miza s stoli, omara s Pleteršnikovimi deli, v vitrinah na stenah so razstavljeni faksimili njegovih slovarskih in ostalih del (originale hrani NUK v Ljubljani). Na stenah je še več portretov in družinskih fotografij.

Zadnja soba je bila Pleteršnikova spalnica oz. njegov počivalni kotiček; zato je v njej postelja, nočna omarica, miza s stolom, omara in manjša peč. Nad posteljo visi razpelo.

V kletnih prostorih je urejena vinogradniška zbirka.

Prenovljen je tudi čebelnjak, ki ga je postavil Maksov oče Franc Pleteršnik. 

Nedaleč od hiše, sredi vinograda, je ohranjena in povsem prenovljena zidanica, v kateri je Pleteršnik zelo rad pisal in pripravljal gradiva za slovar. V njej je urejen apartma, ki ga lahko uporabljajo raziskovalci za svoje delo in aktivne počitnice.

Dvorišče krasi kamniti steber z njegovim reliefom, ki ga je vgradil Andrej Kozmus po načrtu arhitekta Franca Filipčiča.

Pleteršnikova domačija je uvrščena v zbirko slovenskih muzejev. Obnovljena domačija vse bolj postaja središče vaškega kulturnega življenja, same Pišece pa z rednimi Pleteršnikovimi simpoziji leksikografsko središče Slovenije.

Za domačijo danes skrbi Društvo za varovanje materinega jezika, naravne in kulturne dediščine Maksa Pleteršnika Pišece s predsednikom Martinom Dušičem na čelu. 

 

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

jezikoslovje

Avtor besedila

Sabina Stanič

Kontaktne osebe

Sabina Stanič

Ključne besede

Pleteršnikova domačija, Pleteršnik, Maks, Pišece, rojstne hiše, spominska hiša, spominske sobe

Datum objave

12.09.2018 09:57

Zadnja sprememba

12.09.2018 10:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam