Zemljevid

V stavbi na Koroški 2 je že v prvi polovici 18. stoletja obratovala prva mariborska pivovarna. Od leta 1841 so si pivovarno lastile kar štiri generacije rodu Tscheligi. Pozneje je v tej zgradbi dolga leta domovala gostilna Koper.

Z gotovostjo se da trditi, da je v prvi polovici 18. stoletja na izteku današnjega Glavnega trga v Koroško cesto stala pivovarna. Temelji so še starejši, saj je na veduti iz leta 1657 na tem mestu vidno pogorišče. Prvi znani lastnik pivovarne je bil Tobija Hass. Leta 1834 postane lastnik hiše in pivovarne Andreas Tappeiner, kasnejši mariborski župan, za njim pa leta 1841 hišo kupi Franc Tscheligi. Rod pivovarjev Tscheligi je imel v lasti pivovarno vse do leta 1945 in hišo so si skupaj s pivovarno podajale kar štiri generacije. V  lasti pivovarjev pa je bila tudi hiša na današnji Gregorčičevi ulici, poimenovana “Gambrinus”.

Gabrijela Kolbič

MESTNI TRGI, Glavni trg, HISTORIČNE ZGRADBE, pivovarne, Maribor, KULTURNA ZGODOVINA, RAZGLEDNICE