skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Paderšičeva ulica

Paderšičeva ulica se od leta 1955 imenuje po profesorju slavistike in narodnem heroju Vinku Paderšiču - Batreji. Nekdaj je bila del Prešernove ulice, ki je bila leta 1955 opuščena. Poteka v več krakih med Trdinovo, Skalickega in Adamičevo ulico. Ulica ima 41 hišnih številk. Preberi več
Vinko Paderšič se je rodil 18. aprila 1916 v Tržiču pri Trstu v Italiji. Njegov oče, finančni uradnik, je bil po rodu iz Gradišča pri Šentjerneju, mati je bila po rodu iz Mokronoga. Leta 1918 se je družina vrnila na Dolenjsko. Najprej so živeli v Gotni vasi, nato pa so se preselili na podedovano kmetijo v Gorenji Suhadol.
V Novem mestu je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral slavistiko in leta 1941 diplomiral. Zgodaj se je začel politično udejstvovati. Kot študent je bil član katoliškega akademskega društva Zarja, kjer so se zbirali krščanski socialisti. Svoje odločno nasprotovanje fašizmu in Mussolinijevemu režimu je prinesel še iz Trsta.
Leta 1941 se je vključil v  Osvobodilno fronto, kjer se ga je prijelo ilegalno ime »Batreja«, pri čemer gre za dolenjski narečni izgovor besede baterija. V OF je bil uspešen kot organizator. Imel je velik vpliv na kmete, ki sicer zaradi vpliva cerkve niso imeli zaupanja v OF in sodelovanje s komunisti.  Iz Ljubljane je odšel na Dolenjsko, kjer je po vaseh organiziral odbore in nastopal na mitingih. Že poleti 1941 je postal član Okrožnega odbora OF. Pripravljal je ustanovitev Gorjanskega bataljona in širil napredno misel pri ljudeh v vaseh pod Gorjanci.
Ko so italijanske enote preiskovale območje med Novim mestom in Šentjernejem, se je s skupino aktivistov zatekel v Beceletovo jamo blizu Zagrada pri Otočcu. Po izdaji so se vsi razen njega predali. Sam se je še dva dni bojeval proti sovražniku, nazadnje se je dne 24. septembra 1942 sam ustrelil.
Leta 1951 je bil Vinko Paderšič razglašen za narodnega heroja. Nekaj časa se je Jamarski klub Novo mesto imenoval po njem. Člani kluba so pred Beceletovo jamo vzidali spominsko ploščo.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam