skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Otroštvo in mladost

Frančiška in Ivan Cobelj sta si po prvi svetovni vojni dom in družino uredila v Oblakih pri Juršincih. V hiši so imeli trgovino z mešanim blagom, s čimer so se preživljali. Družina je bila velika, saj se je rodilo osem otrok, vendar so štirje umrli že kot otroci. Štefka je bila najstarejša, za njo so prišli še brat Miro in sestri Ivanka in Marija.

Preberi več
Ker je bila Štefka pridna in dobra učenka domače ljudske šole, so jo starši po prigovarjanju učitelja poslali v meščansko šolo v Ormožu. Končala je dva razreda šole, nato pa so jo starši vzeli nazaj domov z namenom, da se bo izučila trgovine in kot najstarejša doma prevzela vodenje trgovine, zaradi česar je dve leti obiskovala tudi trgovski nadaljevalni tečaj na Ptuju. Po končani učni dobi pri očetu se je zaposlila pri stricu Jerneju Hojniku v Trnovcih kot trgovska pomočnica in pri njem delala do spomladi 1943.

»Res je, da so moje prve izkušnje v stikih v ljudmi vezane na domačo trgovino. Da pa je moja poklicna pot zavila v drugo smer … verjetno je nekaj tudi v genih. Dedek je končal gimnazijo, mama je izhajala iz družine Vrazovih; oče je bil šest let ujetnik v Sibiriji, znal je več jezikov, igral violino, se že takrat ukvarjal s fotografijo. V hišo so veliko hodili kulturniki in to se je dotaknilo tudi mene.«
(Štefka Cobelj v pogovoru z novinarko Natašo Vodušek, članek Vsega se ne da uresničiti, četudi se rodiš v oblakih, Tednik, 9. 2. 1989.)

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

kultura
družba

Avtor besedila

Mira Petrovič

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

31.05.2012 17:11

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:54

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam