Zemljevid  

Osvoboditev Zgornje Savinjske doline

Na podlagi ukaza lavnega štaba arodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije so enote Četrte operativne cone poleti 1944 izvedle eno največjih in najuspešnejših ofenzivnih akcij slovenske partizanske vojske. Že v njenem prvem valu med 30. julijem in 2. avgustom 1944 je bil osvobojen velik del Zgornje Savinjske doline in Zadrečka dolina, se pravi prostor, ki je bil prometno bolj odmaknjen in zato lažje ubranljiv pred sovražnikovimi vdori, obenem pa je bilo tamkajšnje prebivalstvo zelo naklonjeno osvobodilnemu gibanju ter že dalj časa aktivno podpiralo partizane. Preberi več
Najpomembnejše bojne naloge v celotni operaciji sta dobili Šlandrova in Zidanškova brigada. Šlandrova brigada je 31. julija zavzela sovražnikovi postojanki v Lučah ter Ljubnem. V napadu na Ljubno je sodeloval tudi Štajerski bataljon Vojske državne varnosti (VDV), ob tej priložnosti pa so partizani porazili tudi t. i. Revsovo bando, večjo skupino partizanskih dezerterjev in skrivačev, ki je sodelovala z Nemci. Medtem, natančneje med 30. julijem in 1. avgustom, je Zidanškova brigada napadala in osvobodila Gornji Grad, najmočnejšo in najbolj utrjeno sovražnikovo postojanko v Zgornji Savinjski dolini. V tem času so borci brigad 14. divizije, Vzhodnokoroškega ter Kamniško-zasavskega odreda bodisi lažno bodisi zares (kot npr. Tomšičeva brigada Šmartno ob Paki) napadali ostale kraje, rušili mostove in železnice, postavljali zasede ter na ta način ščitili in varovali osrednji partizanski napad. 2. avgusta 1944 so Nemci v strahu pred partizani zapustili svoji postojanki v Nazarjah in Rečici, čez teden dni pa je Zidanškova brigada zavzela še Bočno in Šmartno ob Dreti. Zgornja Savinjska dolina je bila v celoti osvobojena v tretjem partizanskem sunku 12. septembra, ko je Šlandrova brigada po dvajseturnem boju zavzela okupatorjevo postojanko v Mozirju, Tomšičeva brigada pa postojanki v Šmartnem ob Paki in Letušu. Zgornjesavinjsko osvobojeno ozemlje je tako obsegalo več kot 500 kvadratnih kilometrov in se je raztezalo čez pet okupatorjevih občin – Mozirje, Rečica, Ljubno, Luče in Gornji Grad.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

dr. Tone Kregar
Roman Mežnar

Ključne besede

BITKE, druga svetovna vojna, NOB, PARTIZANI, PARTIZANSKE ENOTE, VOJAŠKE ENOTE, Zgornja Savinjska dolina

Datum objave

30.12.2014 11:02

Zadnja sprememba

14.01.2015 13:10

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam