Zemljevid  

V Ormožu je več spominskih obeležij, ki pričajo o žrtvah prve in druge svetovne vojne. Ohranjen je spomenik prve svetovne vojne, ki stoji ob od cerkvi sv. Jakoba. Spomeniki druge svetovne vojne pa so:

  • Spomenik padlim borcem in žrtvam fašizma stoji v ormoškem grajskem parku. Sestavlja ga 10 stebrov različne velikosti, ki simbolizirajo upor, vzpone in padce, vse dokler ni bil sovražnik izgnan iz teh krajev. Spomenik, ki nima napisa, je oblikoval akademski kipar Janez Lenassi, odkrili so leta 1973.

  • Spomenik padlim borcem NOV in žrtvam fašizma stoji pred Domom kulture na Skolibrovi ulici. Na njem je zapisanih 21 imen borcev, talcev,  umrlih v taboriščih in drugih žrtev. Spomenik so odkrili leta 1. novembra 1950. Kasneje so dodali še pet plošč z imeni prisilno mobliziranih v nemško vojsko in ostalih žrtev vojne.

  • Na Kerenčičevem trgu stoji spomenik Jožetu Kerenčiču, ki  ga je izdelal akademski kipar Viktor Gojkovič.

  • V bližini gradu je spomenik sprave, delo kiparja Mirsada Begića iz leta 1997, ki je posvečen vsem žrtvam druge svetovne vojne.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

NOB, Javni spomeniki

Datum objave

28.12.2018 14:28

Zadnja sprememba

28.12.2018 14:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam