skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Obrti in obrtniki v Žalcu

Ker je promet v Žalcu potekal skozi trg, so se ob cesti že kmalu razvile različne obrti. Kovačija družine Zottl je bila znana in uspešna že v 19. stol. Poleg nje so v Žalcu delovali še drugi kovači, kolarji, sedlarji, lončarji ter krovci.

Preberi več
V 19. stol. so se s pekarstvom ukvarjale Ana Hausenbichler (l. 1828), Janez Simandl, Anton Riedl (l. 1845) in Marija Janič (l. 1849). Na prelomu stoletja (19./20. stol) sta bila znana mesarja Franjo Hodnik in Matija Krajnc, za svež kruh pa sta skrbela Maks Senica in Karel Janič. 
Na začetku 20. stoletja so bili trgovci v Žalcu Adalbert Geiss, Vinko Vabič in Fani Grabner. Trgovino z mešanim blagom Adalberta Geissa je nasledil Adalbert Globočnik, kasneje je imel v isti hiši trgovino Anton Vodenik. 
Leta 1907 je prišel v Žalec Jurij Krašovic, ki je od Janičev kupil del njihove stavbe sredi trga in odprl trgovino z mešanim blagom na drobno in debelo ter železnino. Od 1909 je imel v Žiganovi hiši trgovino z mešanim blagom tudi Vincenc Kveder. Njegov tast je imel v stavbi usnjarno. Trgovino s prodajo smodnika sta imela Jakob in Marta Janič.
Znani gostilničarji z najrazličnejšo ponudbo do druge svetovne vojne so bili: Miha Perger, Franc Žnidar, Jože Bec, Jože Žilnik, Eliza Hausenbichler, Fran Roblek, Franjo Koren, Franjo Hodnik, Rudolf Senica, Alojzija Barnič, Ivan Perger, Karl Janič, kasneje Rudolf Janič, ter Pikl s hotelom.
Stavba, ki jo prikazuje razglednica, je bila zgrajena v 2. polovici 19. stoletja v neorenesančnem stilu. V njej je bil hotel Franca Viranta, ki pa je 1908. gospodarsko propadel. Celotno posestvo s hotelom je potem od banke kupila družina Pikl. Hotel so kupili leta 1920, kavarno pa je hotel dobil po prezidavi leta 1927 in je bila odprta sedem let. V zgornjih prostorih so bile tujske sobe, kjer so v hmeljski sezoni stanovali imenitni hmeljski trgovci z vsega sveta. Hotel je spadal v tretjo kategorijo, cena sobe pa se je gibala od 15 do 40 din. V spodnjih prostorih sta bili velika jedilnica in velika kuhinja s štedilnikom na sredi. Kuhinja gospe Piklove je slovela daleč naokoli. Vino in pivo pa se je hladilo v veliki ledenici. Hotel je zaprl svoja vrata leta 1948. 
Svojo gostilno pa je imela tudi Delniška pivovarna, gostilni Marije Žgank se je po domače reklo Pri Jerek, že prej je bila v tej hiši Cocejeva gostilna. Mesnico, gostilno in pekarno je imel Maks Senica, kasneje je imel v isti hiši mesnico in gostilno Rudolf  Hrovat. Tudi družina Hodnik je imela gostilno z mesnico, večjo sobo v gostilni so uporabljali tudi za različne prireditve. Znani sta bila gostilna in trgovina Ivana Viranta. V nekdanji Hausenbichlerjevi hiši je imel gostilno Rudi Lorber.
Ivan Vizovišek je imel trgovino z mešanim blagom, kjer je prodajal različno blago za moške in ženske, galanterijo, potrebščine za šivilje, krojače in čevljarje. Poleg je imel tudi železnino, kjer je prodajal posodo, poljedelsko orodje in trboveljski cement. Pred prodajalno je od leta 1937 stala bencinska črpalka s sodom, ki je držal 200 litrov. 
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Datum objave

21.12.2018 09:25

Zadnja sprememba

20.12.2018 08:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam