Novomeški tiskar in založnik Janez Krajec

Novomeški tiskar Janez Krajec (1843 – 1921) je izjemno zaslužen za razvoj tiskarstva, založništva in časnikarstva v Novem mestu in na Dolenjskem ter sodi med najpomembnejše slovenske tiskarje 19. stoletja.

Preberi več
O tem priča njegova bogata tiskarska,  založniška in osebna zapuščina, hranjena v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. V Krajčevi tiskarni je poleg njegovega najzahtevnejšega dela, ponatisa Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske, nastalo ogromno knjižnih in neknjižnih publikacij, ki so našle svoje mesto v skoraj vsakem slovenskem domu. Bil je narodno zaveden in ugleden družbeni delavec v Novem mestu, knjigoljub in ohranjevalec kulturne dediščine na Dolenjskem.

Viri in literatura:

•    Bregač, Špela: Tiskarstvo na Dolenjskem in Janez Krajec. Kronika: časopis za krajevno zgodovino, let. 53, št. 2 (2005), str. 165-184.
•    Cerinšek, Marinka: Janez Krajec, novomeški tiskar, založnik in kulturni delavec. Diplomska naloga, Ljubljana 1997.
•    Komelj, Bogo: Novomeški tiskar in založnik Janez Krajec. Knjižnica 1967, št. 1-4, str. 64-73.
•    Tončič, Ludvik: Tiskarstvo na Dolenjskem. Novo mesto, 1989.