Novogoriški grb in njegova predzgodba

Kdaj in kako je mesto Nova Gorica dobilo svoj grb in zakaj je v njem vrtnica?

Preberi več

Dne 31. julija 1968 je bil na 6. seji Občinskega zbora in Zbora delovnih skupnosti tedanje skupščine Nova Gorica pod 4. točko dnevnega reda sprejet predlog odloka o dopolnitvi statuta občine Nove Gorice. Spremenil ne bi se 2. odstavek 1. člena, ki se je od tedaj dalje glasil: "Občina Nova Gorica ima grb. Grb občine Nova Gorica predstavlja rdeča stilizirana vrtnica. Vrtnica leži na belem polju, ki je obrobljeno z modrim robom. Oblika polja je kvadrat, ki ima na spdnjem robu zaubljene vogale. Na zgornjem robu kvadrata je lahko napis Nova Gorica" (PANG 104, SONG, t. e. 1330).

Petra Kolenc

Petra Kolenc