skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Nogomet ima v Beltincih dolgoletno tradicijo, saj začetki igranja segajo v leti 1928/29. Elemer Sepeši – Panči, takrat dijak 3. razreda gimnazije v Mariboru (kasneje dolgoletni apotekar v Beltincih), je bil tisti, ki je prinesel v Beltince prvo usnjeno žogo. Z vrstniki in sovrstniki so tako začeli igrati šport, ki se imenuje nogomet.

Preberi več

Sprva so nogomet igrali na zelenici pri farni cerkvi, kjer so si postavili tudi prvi gol, potem na pašniku, na južni strani sedanjega igrišča, kjer so si postavili dva gola. Sledila je preselitev na travnik, od leta 1942 pa so nogomet igrali na ograjenem telovadišču, ki so ga uporabljali tudi za telovadne in druge nastope. Nasploh je dobil nogomet v Beltincih v času druge svetovne vojne večjo veljavo, saj so bile madžarske oblasti nogometu naklonjene, ki je bil v tistem času na Madžarskem že precej razširjen. Po osvoboditvi pa je bil nogometu odrejeno drugo zemljišče v sedanji Cankarjevi ulici, kjer so sedaj stanovanjski bloki. Tam je bilo urejeno novo igrišče in leta 1949 tudi ustanovljen Nogometni klub Mladost Beltinci. To je bil tudi prvi nogometni klub v Beltincih, registriran pri Mariborski nogometni podzvezi, nogometaši pa so se lahko vključili v tekmovanje okrajne nogometne lige – leto 1949 je tako mejnik organiziranega nogometa v Beltincih. Ta nogometni klub je sicer kmalu prenehal delovati, je pa bil že leta 1954 v gostišču Zvezda ustanovljen Nogometni klub Beltinci. Tudi v tem klubu je delo zaradi organizacijskih in finančnih razlogov kmalu zamrlo, a so ga oživili v letu 1960, kar je bilo za beltinski nogomet tudi prelomno leto. Vključili so se v tekmovanje pomurske nogometne lige, ki je delovala v okviru Nogometne podzveze v Murski Soboti. V športnem parku je bilo zgrajeno novo igrišče, leta 1969 tudi klubski prostori, ki so jih večkrat širili, nazadnje leta 1997, ko je bil dograjen prizidek. Ker je leta 1973 pokroviteljstvo prevzela Tovarna pletenin Beltinka, se je klub preimenoval v Nogometni klub Beltinka. Po osamosvojitvi Slovenije so nogometaši Beltinke postali prvaki v območni nogometni ligi vzhod in se prvič uvrstili v najvišji razred – prvo državno nogometno ligo. Z vstopom v to ligo se je klub preimenoval v NK Potrošnik, v tekmovalni sezoni 1994/95 pa v NK Beltinci. Ta klub je na koncu sezone 2005/06 razpadel zaradi organizacijskih in finančnih težav. Kot naslednik kluba pa je bil 2006 ustanovljen klub pod imenom ND Beltinci.

Literatura:

Šraj, P. Beltinci: 1322-1993. Beltinci: Občina, 1995

Maučec, F. 50 let nogometa v Beltincih (1949-2000). Beltinci: NK Potrošnik Beltinci, 2000

Informacije

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

NOGOMET

Datum objave

30.09.2017 19:40

Zadnja sprememba

30.09.2017 20:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam