skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Muzej, pomnik koroške dediščine

Koroški muzej Ravne na Koroškem so ustanovili z namenom, da varuje kulturno dediščino Mežiške, Mislinjske in zgornje Dravske doline.Dr. Franjo Baš, dr. Bogo Teply, dr. Franc Sušnik, Avgust Kuhar, Maks Dolinšek, pa Gregor Klančnik, Franc Fale in številni drugi so zasnovali stalne muzejske zbirke in leta 1953 postavili temelje razvoju muzejske dejavnosti na Koroškem. 31. 1. 1956 je Okrajni ljudski odbor uradno ustanovil Delavski muzej na Ravnah na Koroškem. Preberi več
Sprememba zakonodaje in dejstvo, da občina vse do leta 1965 ni redno zaposlila niti enega strokovnega delavca, je vplival na nadaljnji razvoj muzeja. Od leta 1966 pa do leta 1991 je bil vezan na Študijsko knjižnico Ravne. Ravnatelja knjižnice,  dr. Franc Sušnik in kasneje prof. Janez Mrdavšič, sta vodila muzej kot notranjo organizacijsko enoto.
Od leta 1992 je deloval pod imenom Koroški muzej Ravne na Koroškem, junija 2000 pa je bil objavljen odlok o ustanovitvi Koroškega pokrajinskega muzeja z enotama Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Honorarni upravnik muzeja je bil od leta 1957 Maks Dolinšek, Jože Glavica pa je prevzel varovanje zbirk. Prof. Alojz Krivograd je leta 1979 nasledil Dolinška. Za njim je vodenje muzeja prevzela mag. Karla Oder, etnologinja in zgodovinarka.

(dr. Karla Oder)

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Ključne besede

MUZEJI, MUZEJSKE ZBIRKE

Datum objave

30.01.2013 13:08

Zadnja sprememba

31.01.2013 11:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam