V okolici Oseka so nekoč delovali trije znani mlini.

Preberi več

Najstarejši in največji je bil Toplikarjev mlin Podgrac na potoku Vogrščku. Prvič je bil omenjen že leta 1402, zato velja za enega najstarejših v Vipavski dolini in je vedno mlel čez celo leto, saj potok Vogršček ni nikoli presahnil (Možina, 1996). V Kažipotu po Goriški in Gradiščanski je kot mlinarka leta 1907 in 1911 navedena Toplikar Marija.
Druga dva mlina sta stala tik ob glavni cesti; mlin na korce pri Bavconovih in Faganelov ali Poslančev mlin z letnico 1771, ki je v lasti družine Remec. (Možina, 1996) Vsi trije mlini so bili sicer manjši mlini, saj so imeli le eno mlinsko kolo.

MOŽINA, B. 1996. Vipavski mlini : od Branika do Lozic na Vipavskem. V: Jadranski koledar, str. 158-167
Ročni kažipot po Goriškem in Gradiščanskem, 1907
Ročni kažipot po Goriškem in Gradiščanskem, 1911