skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Mlini v Mirnski dolini

Vodni mlini v porečju reke Mirne so dolga stoletja trdoživo kljubovali vsem pritiskom in težnjam po uničenju. Skrb vzbujajoče dejstvo je, da je večina vodnih mlinov v teku 20. stoletja prenehala delovati. Ob koncu 20. stoletja pa so še preostali mlini ali v fazi mirovanja ali pa tik pred uničenjem, zelo redki še obratujejo.

Preberi več
Mirnska dolina ima izjemno bogato naravno kulturno zgodovinsko in etnografsko dediščino, ki pa zelo hitro propada, razpada in izginja v temo preteklosti. Žal zaradi potrošništva, razpada družbeno etičnih vrednot, zanikanja tradicije in nespoštovanja očetnih postav, zanikanju verskih  vrednot, tradicije. S takim odnosom in pristopom smo »uspeli« skoraj izbrisati vodne mline iz naše preteklosti in sedanjosti. Zgodovinski fenomen vodni mlini in mlinarstvo je izpostavljen procesu izginevanja, čeprav ga lahko  štejemo med najstarejšo človekovo dejavnost, v naši in v drugih kulturah. 
Zato smo se v Knjižnici Pavla Golie Trebnje odločili urediti in izdati obsežno raziskovalno gradivo domačina Rudolfa Žiberta Vodni mlini v Mirnski dolini ter organizirati Okroglo mizo o vodnih mlinih.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Rudolf Žibert

Kontaktne osebe

Patricija Tratar

Ključne besede

mlinar, MLINARSTVO, MLINI, OBRT

Datum objave

24.09.2015 00:00

Zadnja sprememba

16.01.2019 13:02

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam