Zemljevid

Mladinsko raziskovalno delo v Celju je projekt z najdaljšo, več kot tridesetletno tradicijo načrtnega dela z mladimi na področju znanosti in razvoja v Sloveniji.

Preberi več
Ideja o usklajenih aktivnostih, s katerimi so med mladimi poglobili zanimanje za znanost in tehnologijo, se je v Celju rodila v začetku šestdesetih. Iz te zamisli se je kasneje razvilo gibanje Znanost mladini. Svoje inovacije so mladi Celjani predstavljali že v okviru srečanj "Inovator Celja". Od 1978. leta dalje pa je, v okviru Občinske raziskovalne skupnosti, poseben odbor organiziral, povezoval in koordiniral raziskovalno  delo mladih na nivoju celjske občine. Podoben projekt (Mladi raziskovalci za napredek Maribora) so v Mariboru začeli 1983, v Ljubljani (Zaupajmo v lastno ustvarjalnost) pa 1987.

Konec sedemdesetih so organizirali “Teden mladih raziskovalcev”, na katerem so proučevali problematiko varstva okolja v Celju in s katerim se je še razmahnilo število tistih, ki so se že dotlej ukvarjali z raziskovalnim delom.  Raziskovalne naloge so postajale izrazito multidisciplinarne, raziskave pa so obravnavale že širše celjsko območje in so presegle vezanost na mesto.

V obdobju 1984-1990 pa so izvlečke in nekatere najaktualnejše naloge objavljali v posameznih letnikih Celjskega zbornika. Od leta 1993 dalje so povzetki nalog ter statistični podatki o avtorjih raziskav in inovacij, tekmovalcih iz znanj ter njihovih mentorjih predstavljeni v biltenih gibanja Mladi za Celje.

Vse raziskovalne naloge so hranjene v Osrednji knjižnici Celje, naloge nastale po letu 2005  pa knjižnica objavlja s povezavo do  polnega  besedila v bibliografskem zapisu v bazi cobiss in  na svetovnem spletu http://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne.

Na tem portalu so objavljeni nekatere bilteni gibanja Mladi za Celje in raziskovalne naloge, ki se vsebinsko  nanašajo na širše domoznansko območje Celja.

izobraževanje

Srečko Maček

Ključne besede

MLADINA, RAZISKOVALCI, RAZISKOVALNA DEJAVNOST, RAZISKOVALNE NALOGE, RAZISKOVALNI PROJEKTI, stara fotografija, ŠOLE