skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Misal praške cerkve (1522)

Praški misal, mašna knjiga z latinskimi liturgičnimi besedili in notnimi zapisi za enoglasno obredno petje, je edini v celoti ohranjen misal iz 16. stoletja na Ptuju. Natisnjen je bil leta 1522 v Leipzigu, v tiskarski delavnici Melchiora Lotterja (1470–1549), enega najuspešnejših nemških tiskarjev, založnikov in knjigotržcev.

Preberi več

Delo spada med zgodnje koralne tiske. V njem je zapisan gregorijanski koral, to je enoglasno obredno petje zahodnokrščanske cerkve na latinska bogoslužna besedila. V notnih zapisih je uporabljena gotska notacija, značilna za nemške in slovanske dežele. Toni in skupine tonov so zapisani z rombi (t. i. punctumi) in s pokončnicami žebljaste oblike (t. i. virge). Misal je okrašen s številnimi inicialkami ter s črno-belimi lesoreznimi marginalnimi grafikami, na katerih so upodobljeni angeli in prizori iz narave. Nekaj grafik je ročno koloriranih.

Glasbeni misal je nekoč pripadal eni od cerkva praške škofije. Kako je prišel na Ptuj in del katerega fonda je bil, preden je zašel v ptujsko Študijsko knjižnico, ni znano. Leta 1986 je bil restavriran in prevezan.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Datum objave

25.11.2019 08:42

Zadnja sprememba

12.11.2019 11:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam