Zemljevid  

Maribor v letu 1965

Višja arhivska sodelavka Sabina Lešnik je pripravila razstavo črno-belih fotografij Maribora, ki jih hranita Pokrajinski arhiv Maribor ter arhiv Dravskih elektrarn Maribor. Fotografije prikazujejo videz in utrip mesta pred petimi desetletji. Fotografi so v fotografski objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradbišče jezu v Melju ter prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja.Leto 1965 je torej zaznamovalo kar nekaj posebnih dogodkov.Najbolj izstopajo velike poplave, ko je reka Drava narasla kar za 5 metrov in poplavila Lent, ter industrijski predel v Melju.Začela se je tudi načrtovana regulacija bregov Drave in gradnja jezu v Melju. V mestu so rušili stare zgradbe in gradili nove, gradnja nekaterih javnih zgradb pa je začasno obstala. Preberi več
Razstava fotografij o Mariboru leta 1965 vsebuje izborčrno-belih fotografij mesta, ki jih Pokrajinski arhiv Maribor hrani vrazličnih fondih in zbirkah. Predstavljene so še fotografije, ki jih vsvojem arhivu hranijo Dravske elektrarne Maribor. Razstava je razdeljena na dvasklopa.

Prvi sklop je spletna predstavitev več kot 150digitaliziranih in kronološko urejenih fotografij, dosegljiva preko spletnestrani Pokrajinskega arhiva Maribor. Fotografije nas popeljejo na sprehodskozi mesto od januarja do decembra 1965. 

Drugi sklop je vsebinska predstavitev fotografij Maribora v letu 1965.Reprodukcije fotografij so predstavljene na panojih v razstavišču PerGradus v Pokrajinskem arhivu Maribor in v katalogu. Fotografije nadokumentaren način prikazujejo podobo Maribora pred petimi desetletji.Fotografi so v fotografski objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, starezgradbe, novogradnje, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradnjojezu v Melju, prireditev Vesela jesen ter 1. sejem notranje transportneopreme. 

Večina razstavljenih fotografij je nastala na Zavodu za urbanizem Maribor, kjerje gradbeno fototeko vrsto let urejal geodet in amaterski fotograf AntonVončina. Nekaj fotografij pa je delo Večerovih fotografov in jih hraniPokrajinski arhiv Maribor. Za izbor slikovne dokumentacije iz arhivaDravskih elektrarn Maribor se zahvaljujem gospe HeleniSiebenreich. Hvala tudi vodstvu Instituta informacijskih znanosti, ki jedovolilo ogled in fotografiranje notranjosti stavbe na naslovu Prešernovaulica 17, tj. nekdanjega Doma družbenopolitičnih organizacij. Za vodstvopo domu se zahvaljujem mag. Franciju Pivcu in mag. Metki Bakan Toplak.

Sabina Lešnik

Lokacija

Informacije

Kontaktne osebe

Sabina Lešnik

Ključne besede

ARHITEKTURA, DOMOZNANSTVO, Maribor, URBANIZEM

Datum objave

19.01.2016 01:00

Zadnja sprememba

19.01.2016 14:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam