skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

"Komaj je kopnelo po prisojnih rebrih, smo hiteli v laz, ki je bil še ves pod snegom. Tista prva pot mi je bila vedno praznik. Kjer je sonce že popilo sneg, se je prikazovala črna, mokra prst, so že poganjali zvončki."

Ivan Cankar, Moje življenje - Naš laz, str. 38-39

Preberi več

KRALJ NA BETAJNOVI

Pri Schwentnerju je leta 1902 izšla drama Kralj na Betajnovi. Za snov je Cankar izbral socialne spremembe na slovenskem podeželju, zlasti razslojevanje na bogate in revne. Premierno je bila uprizorjena leta 1904. Omenja se kot prva slovenska socialna drama. Lahko si ogledate tudi Cankarjev rokopis drame Kralj na Betajnovi.

 

NA KLANCU

Pri Slovenski matici je leta 1902 izšel  roman Na klancu. Roman je kot celota razdeljen na 8 samostojnih poglavij, je ciklično zgrajen in vsebinsko povezan. Je sinteza avtobiografskega in družbeno kritičnega romana (klanec siromakov, tek za vozom). Je eno najpomembnejših Cankarjevih del in  njegovo najobsežnejše pripovedno delo. Po romanu je bil leta 1971 posnet film Na klancu v režiji Vojka Duletića.

 

OB ZORI

Pri založbi Kleinmayr&Bamberg je leta 1903 izšla zbirka kratkih pripovedi Ob zori; Ob zori, Mimi, Šivilja, Sestanek na Rušah, Kako je gospod adjunkt rešil svojo čast, Rdeča lisa, Odložene suknje, Pred gostilnico, Umirajoči ljudje, O gospodu, ki je bil Tončko pobožal, Smrt kontrolorja Stepnika, Rue des nations.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

Ključne besede

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice

Datum objave

04.12.2017 10:51

Zadnja sprememba

30.11.2017 10:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam