skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Maks Pleteršnik v domoznanski zbirki Knjižnice Brežice

Pomembno mesto v domoznanski zbirki brežiške knjižnice zavzemata leta 1923 umrli jezikoslovec in leksikograf Maks Pleteršnik ter leta 2014 umrli akademik prof. dr. Jože Toporišič. Poleg velike predanosti slovenskemu jeziku in občini Brežice, iz katere sta izhajala, ju je povezoval še potog Gabernica. Pleteršnik je bil rojen ob njegovem izviru, Toporišič ob njegovem izlivu v reko Savo. 

Preberi več

Kulturno društvo Pleteršnikova domačija Pišece je domoznansko zbirko Knjižnice Brežice v jubilejnem letu 2016 obogatilo s podarjenima zvezkoma originalnega Pleteršnikovega Slovensko-nemškega slovarja.

V Knjižnici Brežice poleg originalne izdaje hranimo tudi ponatis iz leta 1974 in transliterairano izdajo iz leta 2006. Domoznansko zbirko bogati še nekaj del, ki jih je napisal pomemben slovaropisec iz naših krajev kot tudi monografije, ki obravnavajo njegovo življenje in analizirajo njegova dela. Pomemben del zbirke so tudi članki.

Domoznansko zbirko krasi napis: »Ko bi vsak Slovenec živo mislil in čutil: »Jaz sem Slovenec, jaz sem Slovan, moja narodnost ima toliko pravice obstati in razvijati se, kolikor vsaka druga.« - onda nam se ne bi bilo treba bati narodne smrti.«

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sabina Stanič

Kontaktne osebe

Sabina Stanič

Ključne besede

Pleteršnik, Maks, Knjižnica Brežice, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO

Datum objave

12.09.2018 09:57

Zadnja sprememba

12.09.2018 08:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam