Lovro Baš je bil rojen leta 1849 v Spodnjih Gorčah pri Braslovčah, gimnazijo zaključil v Celju, študij prava pa v Gradcu in na Dunaju. Najprej je kot notarski kandidat delal v Celju, Laškem in Kozjem, kot notar pa v Ljutomeru in od 1881 v Celju. V svojem poklicu si je pridobil velik ugled, saj je vse do leta 1923 opravljal funkcijo predsednika notarske zbornice za Spodnjo Štajersko. Od leta 1881 je bil tudi član uprave Celjske posojilnice in vse do smrti njen podpredsednik. V Južnoštajerski hranilnici je bil zastopnik okraja Vransko in član ravnateljstva od leta 1889.

Preberi več
Velik del njegovega javnega udejstvovanja je bil povezan s časopisi, saj je urejal celjsko Domovino, bil sodelavec Slovenskega naroda in mariborske Südsteirische Post. V času spodnještajerskih nacionalnih bojev je deloval v skladu s prizadevanji narodno napredne stranke. Umrl je v Celju leta 1924.

politika

Tatjana Badovinac