Lovrenc na Pohorju

Lovrenc na Pohorju je strnjeno obcestno naselje, ki leži v kotlini pod Roglo ob obrobju severnega dela Pohorja, na nadmorski višini 483 m. Od Maribora je oddaljen 24 kilometrov. Razprostira se v smeri severovzod - jugozahod. Od Dravske doline jo loči Rdeči breg. Na jugovzhodu jo obdaja Kumen, na zahodu pa Recenjak. Pobočja so porasla z gozdovi, dno kotline pa je omejeno s potokoma Slepnico in Radoljno. Najznačilnejši pristop iz doline Drave je skozi Puščavo.

Ozemeljsko spada kotlina pod Štajersko, jezikovno pa pod Koroško.

V kraju sta se na osnovi vodne energije, gozdov in rud že zgodaj razvila žagarstvo, kovaštvo in steklarstvo. Iz obrtne tradicije (fužinarstvo, kovaštvo, steklarstvo, žagarstvo) sta se razvili tovarna kos in srpov, ter tovarna montažnih hiš Marles.

Jože Javornik