Zemljevid

Lipa vsebuje veliko različnih simbolnih pomenov, eden izmed pomembnejših je gotovo pomen slovenstva, velikokrat se pojavlja tudi v ljudskem izročilu.

Preberi več
Drevored Napoleonove lipe je eden izmed prepoznavnih znakov Logatca in predstavlja največji spomenik naravne dediščine v Logatcu. Sajenje t. i. "dreves svobode" je bil običaj po znameniti francoski revoluciji in mogoče je, da so v času Ilirskih provinc ta običaj prinesli tudi na naša tla. Natančnejših podatkov kako in kdaj je nastal logaški Napoleonov drevored ni - prve lipe naj bi (po ustnem izročilu) zasadili kot spomin na poroko med Napoleonom in Marijo Luizo.

V Logatcu se nahaja še veliko drugih lip, ki so jih učenci OŠ 8 talcev v sklopu raziskovalnih nalog Kulturne in naravne dediščine Občine Logatec tudi vestno popisali.

Urška Orešnik

Urška Orešnik