Zemljevid  

Levičnikova cesta

Levičnikova cesta se od leta 2002 imenuje po gospodarstveniku in dolgoletnem direktorju nekdanje tovarne IMV. Spada med tako imenovane povezovalne ceste in poteka od konca Andrijaničeve ceste, od Ločenskega mostu do pričetka Belokranjske ceste v Žabji vasi. Do leta 2002 se je imenovala Vzhodna cesta. Ulica ima eno hišno številko. Preberi več
Jurij Levičnik je bil rojen 2. marca 1925 v Kumboru v Boki Kotorski. Oče Karel je bil mornariški poveljnik kraljeve vojske, kasneje pa general Jugoslovanske ljudske armade. Njegov rod izhaja iz Železnikov. Osnovno šolo in gimnazijo je Jurij obiskoval v raznih krajih Dalmacije, odvisno od očetovih službenih premestitev. Aprila 1941 so se Levičnikovi preselili na materino domačijo v Drčo pri Šentjerneju. V Novem mestu je obiskoval gimnazijo, a bil kmalu zaradi odkritega nasprotovanja okupatorju iz šole izključen. Nato je aprila 1942 šel v partizane, kjer se je kmalu vključil v Gorjanski bataljon. Bil je nosilec partizanske spomenice 1941.
Po vojni je sprva sledil očetovim stopinjam, leta 1955 pa je kot polkovnik zapustil  JLA in se zaposlil v gospodarstvu.
Ustanovil je podjetje Motomontaža, ki se je leta 1955 preimenovalo v Industrijo motornih vozil (IMV) in bil njen dolgoletni generalni direktor. Bil je pobudnik izdelave v IMV skonstruiranega dostavnega vozila, počitniških prikolic in proizvodnje osebnih vozil. Konec šestdesetih let je podjetje pričelo izvažati počitniške prikolice in kmalu postalo največji evropski proizvajalec. Levičnik je zaslužen za postavitev nove tovarne avtomobilov v Novem mestu.
Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim leta 1971 Kraigherjevo nagrado za izredne dosežke v organizaciji in vodenju Industrije motornih vozil iz Novega mesta in francosko odlikovanja legije časti za širitev gospodarskega sodelovanja med Francijo in Jugoslavijo. Bil je član Gospodarske zbornice Slovenije, nekaj let tudi podpredsednik Gospodarske zbornice Jugoslavije.
Umrl je 24. decembra 1989 v Ljubljani, pokopan je v Šmarju pri Šentjerneju.
Leta 2008 je Klub prijateljev IMV pred upravnim poslopjem podjetja TPV postavil doprsni kip Jurija Levičnika, ki ga je oblikoval  kipar Mirsad Begić.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam