Zemljevid

Letala, opremljena s strojnico, so imela v bojih ofenzivno vlogo, kar jim je v veliki meri omogočal prekinjevalni mehanizem, s katerim so lahko streljali vzporedno z vzdolžno osjo letala skozi vrtilni krog vijaka.

Preberi več
Tak tip letala, z vgrajeno eno ali dvema strojnicama s sinhronizacijskim sistemom streljanja, je bil prvič uporabljen na zahodnem bojišču leta 1915, že kmalu pa ga je imelo tudi avstroogrsko in nato še italijansko letalstvo.
V začetku so tako Avstrijci kot Italijani letala poslikavali v svojih nacionalnih barvah. Na velike razdalje pa je bilo barve težko razločiti, zato se je dogajalo, da so eni ali drugi streljali tudi na lastna letala. Kmalu potem so začeli Italijani poslikavati letala s kokardo, Avstrijci pa z železnim križem.

Vlasta Tul

Ključne besede

LETALA, LETALIŠČA, LETALIŠKE ZGRADBE, LETALSTVO, SOŠKA FRONTA 1915-1917, VOJNA LETALA, VOJNO LETALSTVO