Leonida Goropevšek Kočar

Slikarka in arhitektka Leonida Goropevšek Kočar je otroštvo preživljala v Slovenskih Konjicah. Nemiren duh in želja po iskanju novih možnosti ustvarjanja jo je pripeljala v svet grafike in drugih tehnik slikarstva. Tako posega praktično na vsa polja likovnega upodabljanja. Preberi več
Nekaj posebnega je njena črtasta tehnika s tušem, ki jo je razvila. Deluje kot prefinjena sestavljanka podobe pradavnine, povezane v motiv, ki ga današnje oči prepoznajo kot sodobno figuro. Mik njene 'črta-krog' risbice je v njeni zagonetnosti. Naj bo to podoba laboda ali novoletne jelke, pravljičnega drevesa, zvezde ali pa cirkuškega plesalca ...; ko primemo karton, podoba zahteva trenutek ali dva, da jo razberemo in smo zadovoljni. Krajina in prostor sta običajno zgoščeno zamegljena, tako ustvarjata ozračje skrivnosti. Ikonografija vedno ostaja osebna. Je ena od pobudnic ustanovitve Društva rokodelcev Moravške doline in predsednica Likovnega društva Mengeš. Živi in ustvarja v Moravčah.

SLIKARJI, SLIKARSTVO