skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kulturno in družabno življenje v Savcu

V Savskem naselju, med stanovalci imenovanem Savcu, so bili vedno družbeno osveščeni in izvajali marsikatere skupne akcije za izboljšanje bivanja. Tako je nastalo marsikatero športno igrišče, pa tudi pri urejanju novozgrajene osnovne šole so pomagali.V Savskem naselju se nahajajo še vrtec Mladi rod, Dom skupnosti, enota Knjižnice Bežigrad in od januarja 2015 tudi malce drugačna knjižnica, v kateri si ljudje izposojajo predmete, ki jih človek potrebuje le občasno - Knjižnica reči. Tudi taborniška dejavnost je še vedno živa. Preberi več
Že 1962 so mladini namenili prostore za ustvarjalno preživljanje prostega časa (pionirski dom), gradili so športni park (1964) in telovadnico ob šoli (1966), v kateri je imelo vaje tudi Telovadno društvo Partizan. Urejali so še druge rekreacijske površine in strelišče v Društvenem domu (1979), izvedli so številne skupne čistilne akcije po naselju. 
Tudi taborništvo je bilo vseskozi nepogrešljiva sestavina družabnega življenja in dela v Savskem naselju. Tu so delovali taborniki Savskega odreda, sedaj pa se taborniško društvo imenuje Savski rod. 

Osnovno šolo Borisa Kidriča so slovesno odprli 23. 5. 1959. Šolo so gradili po projektnem načrtu, ki ga je pripravil Splošni projektivni biro Ljubljana. Gradnjo šole po načrtih arhitekta Dušana Bohinca in projektanta Emila Navinška je vodil poseben gradbeni odbor. Oktobra 1958 se je začel pouk v nedokončani šoli v petih zasilnih učilnicah v drugem nadstropju za prve tri razrede. Začela sta delovati tudi dva oddelka šolskega vrtca. Gradbena dela so zaključili 10. 4. 1959. Kljub težkim razmeram so šolski delavci vzpostavili in uredili pionirsko in učiteljsko knjižnico ter razrede opremili z učili in pripomočki. S pomočjo udarniškega dela krajanov so pred novim šolskim letom uredili neposredno okolico šole in opremili strokovne kabinete šole. 1968 so ob šoli zgradili še letno telovadišče ter kotalkališče. 1997 se je šola preimenovala v Osnovno šolo Savsko naselje. 

V Savskem naselju in širši okolici deluje vzgojno-varstveni zavod Mladi rod z enotami. Največja je enota na Črtomirovi ulici, imenovana Vetrnica. 1972 je bil zgrajena po načrtih arhitekta Stanka Kristla, gradilo je GP Obnova. Vrtec je sestavljen iz več paviljonov, pred bivalnimi prostori so balkoni. VVZ Mladi rod ima enote Vetrnica, Čira Čara, Kostanjčkov vrtec, Mavrica (že od leta 1948 na Savski cesti 1) in Stonoga (Linhartova cesta). 

Knjižnica Bežigrad je odprla svoje izposojevališče v Savskem naselju 19. 11. 1977. Prostor je dobilo v novo zgrajenem Družbenem domu Krajevne skupnosti Savsko naselje. Začeli so s 3000 enotami gradiva. Knjižnica se je v okolju hitro uveljavila, pridobivala vedno več članov in novega gradiva. V letu 1993 so knjižnico prenovili in pridobili ločen vhod, velik del etaže v visokem pritličju ter potrebne prostore za dejavnost. Odprta je bila trikrat tedensko po 6 ur. 2003 so v dodatnih prostorih odprli nov mladinski in otroški oddelek. Od jeseni 2013 do poletja 2014 je potekala temeljita prenova knjižnice. Za najmlajše so uredili pravljično sobo, v prvem nadstropju pa se nahaja je sodobno opremljena in svetla časopisna čitalnica. 

Za ponovno oživljanje naselja in soseske, ki sta po mnenjih kritikov v nekem obdobju nazadovala v socialnem in prostorskem smislu, se trudijo številni posamezniki in društva: Mladi hišni prijatelji, Saprabolt!, ProstoRož, Kreativni  center V.I.B.E in drugi. Društva si prizadevajo za dvig kakovosti bivanja v soseski. Urejajo javne površine, organizirajo vsakoletna druženja ljudi (»Blok party« …). Dejavnosti Mladih hišnih prijateljev so usmerjene v vključevanje prebivalcev  vseh starosti v socialno delovanje v lokalni skupnosti. Projekt udejanjajo štirje mladi z mentorjem in mnogimi prostovoljci. Delujejo v okviru programa neformalnega izobraževanja PREOBRAT, ki ga izvajajo v zavodu BOB. 
Knjižnico reči so v Savskem naselju prvič odprli 21. januarja 2015. Knjižnica reči je projekt, ki želi povezati prebivalce ljubljanske blokovske soseske. Nahaja se v Domu skupnosti sredi naselja. Knjižnica ni namenjena zgolj Savčanom, temveč vsem, ki bodo prinesli kak uporaben predmet. 


Viri, literatura: 
- Cvirn Guček, S. (ur.): Osnovna šola Savsko naselje, 50 let. Ljubljana, 2008.
- Knjižnica Bežigrad: 1956 - 2006. Ljubljana, 2007. 
- Ljubljana: glasilo Mestne občine Ljubljana, Leti 2013, 2015. 
- Sinteza : revija za likovno kulturo, 1973. 
- Zbor občanov : glasilo občine Ljubljana - Bežigrad, 1962 - 1990. 

Informacije

Spletni naslov

http://www.mklj.si

Ključne besede

Bežigrad, CIVILNA DRUŽBA, DRUŽABNO ŽIVLJENJE, javne knjižnice, OSNOVNE ŠOLE, OTROŠKI VRTCI, TABORNIŠTVO

Datum objave

09.11.2015 13:16

Zadnja sprememba

19.11.2015 08:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam